Mostar

Objavljena monografija "Dvadeset godina Medicinskoga fakulteta"

Objavljena je monografija "Dvadeset godina Medicinskoga fakulteta".
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 11. 2017. u 13:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice osnutka Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, objavljena je monografija "Dvadeset godina Medicinskoga fakulteta".

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Milenko Bevanda u uvodnoj riječi piše kako su obljetnice osvrtanje na prošlost, na sve ono što je dobro i što nije do tada bilo dobro, a prethodilo je onome što danas imamo i što je danas postignuto. Naveo je kako nisu imali prigode popravljati ono što nije bilo dobro jer se još uvijek izgrađuju.

 ''Prije dvadeset godina skupina entuzijasta praćena željom, voljom, htijenjem i znanjem iznjedrila je ideju o osnivanju Medicinskoga fakulteta u Mostaru. Je li to bio eksperiment za povijest, pokušaj za pamćenje ili san vizionara? Jesu li oni stvarno imali viziju onoga u što su se upuštali? Svejedno, uspjeli su'', navodi Bevanda.

 Prvi dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru bio je prof. dr. Filip Čulo, koji u monografiji navodi kako je spomenuti fakultet osnovan 22. travnja 1997. godine.

''Danas kada preletim preko uspomena koje me vežu za Medicinski fakultet i njegove početke, kada pogledam gdje je i što je trenutno Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, u kontekstu obrazovanja, kao jednoga od najbitnijih segmenata svakoga čovjeka; u kontekstu kadrova, prostora i opskrbljenosti učilima i prostorom za rad, sa sigurnošću i osmjehom na licu, mogu reći kako je to jedan od najposebnijih  dana u mojem profesionalnom, ali i osobnom životu – naveo je Čulo, dodajući kako je Medicinski fakultet u Mostaru bio njegov drugi dom, njegov ponos i obveza'', iskreno, kako je kazao, "moja velika ljubav".

 Čulo navodi kako bi bilo nemoguće sve postići bez pomoći Kliničke bolnice Mostar i njezinoga ravnatelja Ante Kvesića, koji je "upornošću, voljom i željom ustrajavao i ugrađivao sebe u Medicinski fakultet".

Monografija daje povijesni pregled rada na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru od njegovih prvih dana u maloj baraci do današnje velebne ustanove koja svake godine iznjedri nove i nove generacije liječnika, kao i dokrota znanosti, što uz postojeći nastavni kadar i opremljenost ovoga fakulteta čini njegovo bogatstvo i prepoznatljivost u regiji, ali i dalje u svijetu.

Središnji dio monografije obrađuje katedre na Madicinskome fakultetu u Mostaru o čemu pišu njihovi pročelnici, predstavljajući u kratkim crtama do sada postignuto, kao i planove za budućnost.

Inače, monografija "Dvadeset godina Medicinskoga fakulteta" broji 504 stranice, s mnoštvom fotografija i crteža koji su svojevrsni lajtmotiv, a pisana je dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku. Podijeljena je na 7 poglavlja i to:Uvod; Povijesni presjek; Djelatnici Fakulteta, nastavna djelatnost; Znanstvena djelatnost i izvannastavne aktivnosti; Dekani i prodekani; Doktori medicine, magistri i doktori znanosti; In memoriam te Pogled u budućnost.

Nakladnik Monografije je Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, urednici su joj Ivo Čolak, Zdravko Nikić i Danijel Pravdić. Uredničko vijeće čine: Milenko Bevanda, Danijel Pravdić, Katarina Vukojević, Violeta Šoljić, Nevenka Jelić-Knezović i Sonja Šunjić. Grafički ju je oblikovao Shift Brand Desing Mostar, lekturu na hrvatskom jeziku uradio je Zdravko Nikić, prijevod na engleski Ivan Ćavar, Maja Pivić, Silva Planinić i Jelena Skoko. Monografiju je tiskao "Grafotisak" Grude.

Promocija monografije očekuje se uskoro, a sav prihod od njezine prodaje ide u Zakladu "Filip Čulo" koja je osnovana u čast prvoga dekana i već djeluje pri Fakultetu, a svrha joj je u prvome redu skrb o vrjednovanju znanstvene djelatnosti, kao i prikupljanje materijalnih sredstava sa svrhom poticanja znanstvene djelatnosti na MF-u Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close