Simpozij

O transplantacijskoj medicini u Mostaru: Poziv svima da budemo donori

Predstojnica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostara s Centrom za dijalizu Monika Tomić istaknula je kako je jedan od ciljeva simpozija približiti proces transplantacije svim zainteresiranim stranama.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 03. 2019. u 15:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simpozij "Transplantacija u BiH - put prema Eurotransplantu" održan je u srijedu na Sveučilišnoj klinička bolnica (SKB) Mostar s ciljem promoviranja darivanja organa i transplantacijske medicine. 



Predstojnica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostara s Centrom za dijalizu Monika Tomić istaknula je kako je jedan od ciljeva simpozija približiti proces transplantacije svim zainteresiranim stranama. 

''Naš današnji zajednički simpozij bit će poziv građanima i svima nama da budemo donori, jer bubreg može zatrebati svima'', poručila je Tomić. 

Foto: Bljesak.info / O transplantacijskoj medicini u Mostaru: Poziv svima da budemo donori

Dodala je kako će po završetku simpozija biti upriličena podjela donorskih kartica te da od građana i studenata Medicinskog fakulteta očekuje potpise kako bi se priča o doniranju organa pokrenula i u BiH. 

Po riječima Tomislava Žuljevića, predsjednika Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, jednog od organizatora simpozija, posebna pažnja te udruge usmjerena je na transplantaciju, odnosno promoviranje darivanja organa i transplantacije, što, kako je kazao, najčešće rade u suradnji s Donorskom mrežom u BiH, uz nastojanje da se po tom pitanju promijeni trenutna situacija u BiH. 

''Ne možemo se nikako pomiriti sa sudbinom da je u BiH svega 20 transplantacija na godišnjoj razini, dok Republika Hrvatska ima 20 puta više, negdje od 350 do 400 transplantacija, i tu vidimo prostor da se popravi stanje u Federaciji ali i u BiH općenito'', kazao je Žuljević. 

Dodao je kako postoji više razloga zašto je situacija u BiH tako loša, navodeći kako postoji veliki utjecaj farmaceutskih tvrtki kojima nije u interesu transplantacija te da su jedan od razloga i menadžeri bolnica i velikih kliničkih centara. 

''Ne možemo, recimo, zamisliti da Sarajevo ne radi transplantacije. Sarajevo je prije 35 godina radilo više transplantacija nego danas. Zašto je to tako, to trebate pitati menadžere bolnice u Sarajevu'', kazao je Žuljević. 

Foto: Bljesak.info / O transplantacijskoj medicini u Mostaru: Poziv svima da budemo donori

Predsjednica Donorske mreže u BiH i Udruženja nefrologa u BiH Halima Resić naglasila je da je Donorska mreža BiH ustanovljena prije 20 godina, da je deset godina imala period neaktivnosti, ali da je uvijek bila prisutna u medijima s ciljem informiranja javnosti o potrebi edukacije, o potrebi darivanja organa nakon moždane smrti jer je to, kako je kazala, još uvijek tema o kojoj ima jako puno neinformisanosti. 

''Poslije ovakvih kampanja imamo sve više potpisnika donorskih kartica u BiH. Mi nemamo registar, ali imamo evidenciju koliko smo ih podijelili, a to je preko 50 hiljada donorskih kartica i mislim da kontinuirane kampanje, koje trebamo nastaviti, mogu jedino poboljšati način doniranja organa od potencijalnih donora'', zaključila je Resić. 

Simpozij je organiziran povodom obilježavanja 14. ožujka, Svjetskog dana bubrega.

Kopirati
Drag cursor here to close