Prevencija nasilja

Nula posto tolerancije na nasilje u mostarskim školama

Cilj Konferencije je stvaranje i razvoj sigurnog i poticajnog okruženja u odgojno-obrazovnim ustanovama čime se ostvaruje pravo svakog djeteta da bude zaštićeno od svih oblika nasilja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 08. 2018. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Mostar održana je peta po redu Konferencija pod nazivom ''0 % tolerancije na nasilje u školama“, pokrenuta u svrhu prevencije nasilja u školama, pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije.

Cilj Konferencije je stvaranje i razvoj sigurnog i poticajnog okruženja u odgojno-obrazovnim ustanovama čime se ostvaruje pravo svakog djeteta da bude zaštićeno od svih oblika nasilja.

Zafir Šišić direktor Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) je rekao da je ovaj centar radio kreativno protiv vršnjačkog nasilja.

“Radili smo projekat gdje su bila uključena tri županije, među kojima je i HNŽ. Uključili smo šest osnovnih škola, što znači da su sve škole dobile jednu edukativnu radionicu od predstavnika ministarstva HNŽ. Imali smo i našeg poznatog glumca Marija Drmaća koji je na kreativan način učenicima objasnio kako to možemo na jedan kreativan način da se borimo protiv vršnjačkog nasilja. Učenici su poslije te radionice sami napravili jednu predstavu gdje su pozvali svoje vršnjake i predstavili na koji to oni način vide vršnjačko nasilje i kako može da se spriječi”, rekao je Zafir Šišić direktor Centra za razvoj omladinskog aktivizma, piše Mostarski.ba.

Arnela Memić iz Centra za psihološku pomoć Sensus je rekla da je posebna pažnja posvećena radu sa koordinacijskim tjelima škola .

“Već četiri godine smo dio radne grupe za prevenciju nasilja. Sarađujemo sa resornim ministarsvom kao i i ostalim nevladinim organizacijama koje godinama zajednički rade na rješavanju problema vršnjačkog ansilja. Ove godine smo posebnu pažnju posvetili radu sa koordinacionim tjelima škola, jer smatramo da su oni prvi korak i najvažniji ljudi u rješavanju vršnjačkog nasilja, jer su direktno u kontaktu sa djecom i mogu prvi da primjete bilo kakve promjene koje se događaju. I samim tim mogu reagirati i uputiti ili ministarstvu ili nama kao organizacijama koje smo izravno uključene u rad”, rekla je Memić.

Partneri Konferencije su: Youth Power iz Mostara, Centar za omladinski aktivizam iz Sarajeva, Genzis Project iz Banja Luke, TPO Fondacije iz Sarajeva, Centar za ljudska prava i Udruženje za psihološku podršku iz Mostara, te Pedagoški zavod i Zavod za školstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close