Što je dozvoljeno, a što ne?

Novi kodeks oblačenja u školama: Traperice idu u prošlost

Zabranjene su visoke potpetice, prljava odjeća, u školu se ne smije dolaziti obnaženog trbuha i grudi.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 04. 2018. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Piercingi, naušnice u nosu, obrvama ili usnama to je od sada službeno zabranjeno u osnovnim školama. Nema upadljivog šminkanja na licu i noktima, nošenja uske, kratke i izazovne odjeće po školskim hodnicima.

Zabranjene su visoke potpetice, prljava odjeća, u školu  u Republici Srpskoj se ne smije dolaziti obnaženog trbuha i grudi. To su nova pravila propisana etičkim kodeksom koja od sad pa ubuduće učenici moraju da poštuju, javlja ATV.

''Događa se, pogotovo u ljetnim nekim danima kada je vrućina velika da djevojčice dolaze, učenice, sa majicama na bretelice ili na primjer u sandalama. Dječaci opet u bermudama. Tu im odmah skrenemo pažnju'', rekla je Blanka Janjanin iz Osnovne škola Radoje Domanović u Osječanima.

Slična pravila vrijede i za nastavnike. U školu moraju da dolaze poštujući točno određen modni stil. Odzvonilo je kratkim i kožnim hlačama, pa čak i trapericama što je iznenadilo mnoge.

Na pitanje da li će se, ako bude morao, odreći traperica Jugoslav Spasojević, nastavnik u osnovnoj školi Miloš Dujić iz Čelinca kaže: "Heh, to je sad malo pitanje, jer traperice svakodnevno svi nosimo. Ne vidim razloga da muškarac ne može nositi traperice ako su uredne čiste''.

Učiteljicu Veru novinari su u školi zatekl u trenerci i patikama. To je samo dok traje raspust. Zna se, kaže u školi nosi suknje, košulje i sakoe.

"Evo pošto je proljetni raspust pa i mi prosvjetni radnici smo našli za pravo da se ovako sportski obučemo, jer smo krenuli u šetnju. Nadam se da nam nitko neće zamjeriti jer i mi smo ljudi kao i svi drugi'', rekla je Vera Milošević, učiteljica iz Trebinja.

Košulje, bluze i majice bez rukava odlaze u prošlost. Nastavnički modni detalj više ne smije da bude pretijesna i odjeća sa dubokim dekolteom. Nedopustiva su neprimjerena obilježja i poruke na majicama.

Ako ste nastavnik, na sate ne smijete dolaziti u papučama ili japankama. Bez obzira na to koliko je vruće morat ćete se odreći čak i tenisica.

U tekstu piše da nepoštovanje etičkog kodeksa predstavlja povredu radne obaveze i dužnosti. Ipak nije preciziran način kontrole. Nastavnici kažu: "Bit će kao i svaki put do sad.'' Oni će kontrolirati učenike, direktor njih ili će po potrebi jedni drugima u zbornici biti modna policija.

Kopirati
Drag cursor here to close