Brojke

Koliko su popunjene klupe u mostarskim školama?

Više osnovaca a manje srednjoškolaca upisano je u mostarske škole u novoj 2020./2021. školskoj godini
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2020. u 11:36 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan broj učenika i učenica koji pohađaju osnovne škole na području Grada Mostara u novoj 2020./2021. školskoj godini je 8.778. U prvi razred osnovnih škola na području Mostara, odnosno u 24 osnovne škole kojima je Grad Mostar osnivač, upisana su 993 učenika i učenice.

Ukupan broj upisanih učenika je veći nego prošle godine za 73 učenika, kada je u škole bilo upisano 8.705 učenika i učenica. U prve razrede osnovne škole, 2019 godine krenula su 934 učenika i učenice.

No iako je došlo do povećanja broja upisanih učenika, brojke su puno manje nego 2018. godine kada je ukupan broj upisanih učenika bio 8.901, što je za 123 manje nego ove godine. Tada je u prve razrede bilo upisano 1.025, što je za 32 učenika više nego ove 2020. godine.

Što se tiče srednjih škola, situacija nije kao u osnovnim, te je došlo do smanjenja broja upisanih učenika.

Ukupan broj učenika i učenica koji pohađaju srednje škole na području Grada Mostara u školskoj 2020./2021. godini je 4.328, što je za 64 manje u odnosu na prošlu godinu.

U prve razrede srednjih škola u Gradu Mostaru, odnosno u 19 srednjih škola čiji je osnivač Grad Mostar, upisan je ukupno 1.151 učenik i učenica, dok je prošle godine broj upisanih iznosio 1189.

Brojke upisanih 2018. godine malo su veće, pa je ukupan broj upisanih učenika u srednje škole tada iznosio 4354, a u prvi razred tada su upisana 1204 učenika i učenice.

Iako brojke ove godine nisu porazne, ne znači da se situacija neće promijeniti, jer brojni roditelji najavljuju odlaske ili su već otišli a nisu ispisali učenike iz škola. Također, nastavnici nam govore kako su pojedini roditelji već najavili odlazak djece u inozemstvo do početka drugog polugodišta i kada se smiri situacija s koronom.

Nastava je danas započela u Mostaru i drugim gradocima u HNŽ-u po svim epidemiološkim mjerama koje je Krizni stožer mogao smisliti.

Grad Mostar je šaljući informaciju o broju upisanih učenika napisao da ova školska godina donosi izazove koje do sada nitko nije imao.

''Nastava u svim mostarskim školama, i osnovnim i srednjim, organizirat će se u skladu s naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva za obrazovne ustanove, preporukama za škole u kontekstu covida-19 za školsku 2020./2021.godinu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, instrukcijom školama Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i epidemiološkim mjerama Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a. Nastava će se u svim školama organizirati i izvoditi na siguran način, uz poduzimanje svih naređenih preventivno epidemioloških mjera u cilju zaštite zdravlja učenika, nastavnika, drugog osoblja te članova njihovih obitelji.

Krizni stožeri Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a kontinuirano će pratiti daljnji razvoj epidemiološke situacije i u skladu s tim davati nove prijedloge mjera vezano za organizaciju i izvođenje nastave, priopćeno je iz Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close