Protuepidemijska dezinfekcija

(ni)Tko dezinficira škole?

Škole prepuštene same sebi...
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 11. 2020. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom zdravlja Mostar tražio je da javno zdravstvene ustanove rade protuepidemijske dezinfekcije školskih/vrtićkih ustanova (kao što je i u zakonu), taj dogovor je, kako kažu, stavljen na čekanje.

''Dezinfekciju školskih ustanova ne obavljaju javno zdravstvene ustanove'', poručili su iz Doma zdravlja.

Protuepidemijska dezinfekcija, kako nam je objasnila specijalizantica epidemiologije Doma zdravlja Kristina Bevanda, je vrsta dezinfekcije koja se radi kako joj ime i kaže u vrijeme epidemije.

Sredstva koja se koriste su koncetriranija, potrebno ju je češće provoditi nego klasičnu dezinfekciju, objasnila je Bevanda, te je po zakonu jedino mogu provoditi javne zdravstvene ustanove.

Tragom ovih informacija pokušali smo provjeriti tko u mostarskim školama radi protuepidemijske dezinfekcije, no konkretan odgovor nismo uspjeli saznati.

'Škole same rade redovitu dezinfekciju površina', saznali smo pozivajući pojedine škole na području grada, a nadležni su nam rekli kako za sada ne postoje javni pozivi za protuepidemijske dezinfekcije, a koliko su upućeni, škole same vrše redovitu dezinfekciju prostorija i površina.

Bevanda smatra da je pored epidemiološke dezinfekcije i redovite dezinfekcije jako važno, a često se zaboravlja prozračivanje prostorija.

''Jako je bitno, uporno prozračivanje prostorija. Prozračivanje, odnosno ventilacija prostorija je jako učinkovita mehanička dezinfekcija (za razliku od dezificijensa koji su kemijska dezinfekcija) i potrebno ju je provoditi stalno, odnosno stalno imati otvorene prozore'', dodala je Bevanda.

Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja znanosti kulture i sporta HNŽ-a početkom školske godine je dobilo donaciju dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme, koju su raspodijelili po školama.

Ministar obrazovanja u kolovozu je rekao da su svi uposleni dužni vršiti dezinfekcije površina u školama.

Valja podsjetiti i da je krajem kolovoza Vlada HNŽ-a osigurala sredstva za dezinfekciju površina i ruku kao i edukaciju za uposlene s ciljem stalnog održavanja higijene u objektima. Svim školama osigurani su toplomjeri za mjerenje temperature prilikom ulaska, a sredstva za dezinfekciju i tečne sapune osigurao je UNICEF.


Kopirati
Drag cursor here to close