Sigurnost, pravila i život

Nijemci u brigama: Maske na nastavi - da ili ne?

Nijemcima poznati osjećaj za red je ustupio mjesto neizvjesnosti, sa skupom regionalnih propisa za koje dužnosnici priznaju da mogu, a ne moraju donijeti sigurnost i umiriti roditelje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 08. 2020. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maske tijekom nastave u razredu, ili maske samo u hodnicima, ili skroz bez maski, ali uz održavanje razdaljine među đacima "kad je to moguće", ili nikakve udaljenosti unutar istog razreda, ili uopće nigdje nikakve udaljenosti sve su to pitanja u svih 16 saveznih država Njemačke, objavila je agencija Associated Press.

Dok milijuni djece idu nazad u škole usred pandemije korona virusa, Nijemcima poznati osjećaj za red je ustupio mjesto neizvjesnosti, sa skupom regionalnih propisa za koje dužnosnici priznaju da mogu, a ne moraju donijeti sigurnost i umiriti roditelje.

Skeptični znanstvenici

"Ne može postojati 100-postotna sigurnost i nikada je neće biti", rekao je Torsten Kuehne, okružni dužnosnik zadužen za škole u Pankowu, najgušće naseljenom okrugu u Berlinu, gdje se u ponedjeljak u školu vraća 45.000 učenika.

"Trudimo se da što je moguće više smanjimo rizik", rekao je Kuehne.

Njemačka je, kako prenosi Beta, dobila komplimente jer je brzo, efikasno i rano usporila širenje epidemije, ali otvaranje škola predstavlja novi izazov kojim se bave zabrinuti roditelji i djeca, skeptični znanstvenici, zabrinuti nastavnici i već preopterećene vlasti.

Mnoge zemlje, navodi Beta, gledaju u eksperiment u Njemačkoj da bi vidjele što djeluje, a Ujedinjene nacije su ovog tjedna rekle da čak 100 zemalja još nije objavilo datum ponovnog otvaranja škola.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je upozorio na moguću "generacijsku katastrofu" u obrazovanju i pozvao je da ponovno pokretanje nastave u školama bude "glavni prioritet" kada jednom države stave epidemiju pod kontrolu.

Izrael je tako pokušao da škole ponovo otvori u svibnju, ali se epidemija pojačala i škole su ponovo zatvorene. U Južnoj Africi su u lipnju ponovo pokrenuli nastavu u četiri razreda, ali su je potom prekinuli jer se zaraza proširila.

Plan Berlina

Dok se Berlin priprema da sutra, u ponedjeljak, pošalje  svojih skoro pola milijuna učenika u škole, mnogi se boje da bi se moglo dogoditi nešto slično.

"Zabrinutost je ogromna, jer su škole žarišta", rekla je Doreen Siebernik, šefica berlinskog ogranka sindikata nastavnika GEW. "Znam da u školu dolaze i đaci koji svakodnevno imaju kontakte sa stotinama ljudi", dodala je Siebernik.

Plan Berlina je da učenici i nastavnici nose maske u hodnicima, ali ne u učionicama tijekom nastave ili na igralištu. Nastava sporta, glazbe i drame bit će dozvoljeni, ali s ograničenjima, kao što je zahtjev da članovi zbora budu bar dva metra jedan od drugog.

Berlinska ministrica prosvjete Sandra Scheeres rekla je da "u školi nije moguće" da učenici uvijek održavaju međusobno rastojanje od 1,5 metra, već koliko je izvodivo. Đaci treba da stalno budu svrstani kako su učionicama, u međusobno razdvojenim grupama koje se ne smiju miješati, tako da ako dođe do širenja zaraze, samo oni koji su u istoj grupi s oboljelim, moraju u karantenu. Vlada Berlina preporučuje da se te grupe ne druže van škole, ali se ne zna kako se to može sprovesti.

"Postoji sukob prioriteta: zaštita zdravlja s jedne strane, što je za nas veoma važno, a s druge strane želimo da osiguramo pravo na obrazovanje svakog djeteta", rekla je Scheeres.

Oštro pismo

Jedna studija Berlinskog tehnološkog instituta o prenošenju korona virusa preporučila je da se učionice provjetravaju po 15 minuta na svakih pola sata, a Scheeres poziva nastavnike da otvaraju prozore poslije svakog školskog sata.

Dr. Isabella Eckerle, šefica grupe za istraživanje pojave virusa Sveučilišta u Ženevi, rekla je da se i dalje malo zna o tome kako korona virus utječe na djecu i kako ga ona prenose, ali da je iz otvaranja školskih u drugim zemljama jasno da se time može izazvati širenje zaraze.

U oštro sročenom otvorenom pismu vlastima Berlina, Marco Fechner, otac dvoje djece i predstavnik roditelja u okrugu Pankow, primijetio je da su mnogi prozori učionica takvi da se uopće ne mogu otvoriti, i da vlast ima stroža pravila za supermarkete i svoje urede, nego za škole.

Pozvao upravu da s više resursa omogući učenje od kuće, tako da se veličina razreda i kontakti mogu svesti na minimum.

Slične zabrinutosti ima i drugdje, kao u Škotskoj, gdje bi škole trebalo da se ponovo otvore u utorak. Postoji neizvjesnost da li će češće pranje ruku i "socijalno distanciranje" uz ograničenje miješanja đaka iz raznih razreda, biti dovoljni bez obaveznog korištenja maski.

Berlinske smjernice o povratku u školu su nešto između propisa ostalih njemačkih država.

Prvi đaci koji su se već vratili u škole, u sjeveroistočnoj državi Mecklenburg-Western Pomerania, ne moraju da koriste maske, ali je princip da đaci stalno budu razdvojeni u grupe u kojima su u učionicama.

Najteže mjere

Dok je tamošnji ministar obrazovanja rekao da se radi na propisu o maskama, dvije škole su privremeno zatvorene u petak, pošto su otkriveni novi slučajevi korona virusa.

Đaci stariji od 10 godina koji su se u četvrtak vratili u školu u Hamburgu, moraju da koriste maske, ali mogu ih skinuti dok sjede u učionicama.

U najmnogoljudnijoj državi, North Rhine-Westphalia, 2,5 milijuna učenika suočit će se s najstrožim mjerama u Njemačkoj kada se u srijedu vrate u škole, uključujući zahtjev da koriste maske i tijekom sati.

Savezni ministar za zdravstvo, Jens Spahn, rekao je da će postupno vraćanje u škole u Njemačkoj i različiti pristupi pomoći da se utvrdi što djeluje, a što ne.

U međuvremenu škole i okruzi improviziraju s vlastitim rješenjima u skladu s obimnim smjernicama Vlade Nemačke.

U berlinskom naselju Pankowu, okružni dužnosnik za školstvo, Kuehne je čitavo ljeto proveo u pregovorima s dobavljačima hrane za školske obroke đaka o planu za serviranje obroka u zadano vrijeme i u učionicama, da bi se izbjegle velike grupe đaka u kafeterijama.

"Ne bih rekao da sam zabrinut, ali vidim veoma, veoma velike izazove koji su pred nama bili mi školske vlasti, škole ili roditelji", rekao je novinarima AP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close