Zahtjevi

Neizvjestan početak drugog polugodišta u osnovnim školama HNŽ-a

Nakon održanog štrajka upozorenja prije mjesec dana i najava stupanja u generalni štrajk početkom drugog polugodišta, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije još nije odgovorila na njihov zahtjev za održavanjem sastanka o povećanju koeficijenata
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 01. 2020. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2020. godinu sindikati osnovnog obrazovanja Hercegovačko-neretvanske županije prenijeli su otvorena pitanja zbog kojih još nije jasno da li će drugo školsko polugodište započeti štrajkom. Još uvijek nije ispunjen njihov zahtjev za povećanjem koeficijenta složenosti i poslova za 10 posto od 1. siječnja 2020. godine.

Nakon održanog štrajka upozorenja prije mjesec dana i najava stupanja u generalni štrajk početkom drugog polugodišta, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije još nije odgovorila na njihov zahtjev za održavanjem sastanka o povećanju koeficijenata za plaće.

Plaća povećana, ali…

Plaća je od 1.1. povećana za 5 posto po Kolektivnom ugovoru i to svim korisnicima proračuna HNŽ-a. Hoće li početi nastava u drugom polugodištu u osnovnim školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji još je neizvjesno.

Nezadovoljstvo prosvjetara raste, iz vlade za sada nema odgovora na njihov zahtjev za pregovorima o povećanju koeficijenata za 10 posto. Sindikalno članstvo u školama koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku već se izjasnilo o daljnjim sindikalnim aktivnostima.

''Mi smo već proveli referendum. Preko 95 posto članstva se izjasnilo da će podržati sve aktivnosti sindikata koje budemo vodili uključujući i generalni štrajk ako ne dođe do dogovora s vladom'', rekao je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a za BHRT.

Sindikalisti tvrde kako je prilikom pregovora o Kolektivnom ugovoru Vlada pristala na povećanje plaže kroz koeficijente. Pozivaju se na zaključak, te član 35. Kolektivnog ugovora u kojem stoji da će se plaća povećavati kroz osnovicu i koeficijente.

''Došao je čin potpisivanja kolektivnog ugovora uz zaključak u kojem stoji i utvrđivanje osnovice i koeficijenata za plaće, i mi znamo da osnovicu donosi vlada, a koeficijente u dogovoru sa sindikatima'', rekao je Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNŽ-a.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije odgovaraju kako su uvažili zahtjeve sindikata i osigurali sredstva za naknade za prijevoz, te za isplatu pravosnažnih sudskih presuda. Obavezali se se, kažu, Kolektivnim ugovorom i na povećanje plaće od 5 posto kroz iduće tri godine. Prosvjetari napominju kako se povećanje odnosi na sve korisnike proračuna.

''Zahtjev kojem teško možemo udovoljiti jeste povećanje koeficijenta. Što znači kolektivni ugovor . potpisao si ga, trebaš ga poštovati ili napustiti'',  rekao je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

''Nije isto 5 posto na 3.000 maraka i na 920 KM, neka nam Vlada umanji osnovicu, ali neka nam vrati kroz koeficijente, to je i dogovoreno'',  kaže Slavko Lauš.

Moguć štrajk

Povećanjem koeficijenata, ističu, izjednačile bi se i plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama prema važećem zakonu o radu, što je uvaženo u drugim dijelovima Federacije BiH.

''Da bi bila jednaka plaća za istu stručnu spremu to stoji u zakonu o radu i to nas štiti, to ćemo tražiti putem štrajka ako bude članstvo za to'',  poručio je Omer Tipura.

Sindikalisti su nezadovoljni i brzinom isplata sudskih presuda po tužbama. Isplaćuju se, tvrde, samo onima koji su pristali na nagodbu s vladom. Stav Sindikata učitelja je poznat, čeka se izjašnjavanje sindikalnog članstva u školama koje nastavu izvode na bosanskom jeziku o tome jesu li za stupanje u generalni štrajk.

Kopirati
Drag cursor here to close