Ključna su dva tjedna

Neizvjesnost u HNŽ-u zbog početka školske godine

Ministar obrazovanja, znanosti kulture i športa naše županije Rašid Hadžović za Bljesak.info kazao je jedino da je i on za povratak djece u škole.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 07. 2020. u 10:25 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nebitno što se kalendarski približavamo mjesecu kolovozu temperaturu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji podiže ponovno pitanje početka nove školske godine – odgovore hoće li se djeca ove jeseni vratiti u školske klupe i pod kojim uvjetima, Ministarstvo obrazovanja ove županije još uvijek nema.

Neizvjesnost u HNŽ-u

Ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta naše županije Rašid Hadžović za Bljesak.info kazao je jedino da je i on za povratak djece u škole ali kako, i na koji način - znat će se konkretno sredinom osmog mjeseca.

''Dobili smo upute Ministarstva civilnih poslova o sigurnom povratku djece u škole, rađen je u suradnji s UNICEF-om. Potrebno je još detaljnije isplanirati sve, s toga nećemo izlaziti u javnost dok sve ne pripremimo'', kazao je.

I dok roditelji u HNŽ-u s neizvjesnosti moraju čekati još neko vrijeme u Zapadnohercegovačkoj županiji mogu odahnuti. Naime, Ministarstvo obrazovanja ove županije u utorak je obavijestilo javnost o tri moguća scenarija izvođenja nastave u rujnu na području ove županije - koji će od njih biti, ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

Tri scenarija u ZHŽ-u

Naime, prema prvom modelu svi učenici bi se vratili u školu početkom sljedeće školske godine i većinu bi vremena provodili u svojim školama. U ovom modelu samo učenici koji pripadaju ranjivim skupinama ostaju kod kuće i za njih će se organizirati nastava na daljinu.

Drugi model podrazumijeva da učenici sudjeluju u nastavi u školama povremeno na način da se razredi podijele u grupe do 10 učenika i idu naizmjenice dan za dan u školu ili nekim drugim sličnim modelom.

Prema trećem modelu iduća školska godina, uzimajući u obzir moguće nepovoljne epidemiološke uvjete, započela bi korištenjem modela učenja na daljinu, ili bi se taj oblik nastave uveo kasnije ako bi se pogoršala epidemiološka situacija.

Pismo ministru

Zbog neizvjesnosti oko početka nastave u HNŽ-u, a i straha od online nastave članovi Udruge roditelja naša djeca uputili su pismo ministru Hadžoviću i predsjedniku Vlade HNŽ-a Nevenku Hercegu, zbog neupućenosti s održavanjem nastave nove školske godine.

U njemu, između ostaloga, zahtijevaju punu informaciju o projekcijama modela održavanja nastave u novoj školskoj 2020./21. godini., kao i pojašnjenje procedura u izvanrednim okolnostima.

Ministar Hadžović objašnjava kako je na zahtjeve udruge teško u ovom trenutku odgovoriti.

''Pitanja upućena meni, kao ministru, ne stoje. Trebalo bi ih uputiti doktorima i epidemiolozima. Ja ne mogu na to odgovoriti'', kazao nam je.

Nastava 7. rujna 

Objašnjava, na Ministarstvu je da pripremi mogućnost izvođenja nastave na oba načina – online i povratak u škole. Nastava službeno počinje 7. rujna, a kako  - ovisit će o epidemiološkoj situaciji u zemlji i odluci Kriznog stožera.

Inače, u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, a uz potporu UNICEF-a i UNESCO-a u BiH, 23. srpnja održana je online radionica na temu ponovnog otvaranja škola u BiH, u kojoj su sudjelovali predstavnici nadležnih obrazovnih vlasti u BiH. Tijekom radionice sudionicima je prezentiran dokument 'Okvir za ponovno otvaranje škola'.

Na radionice zaključeno je da će sva nadležna ministarstva obrazovanja u BiH razmotriti, odnosno ubrzati izradu akcijskih planova za ponovno otvaranje škola, imajući u vidu epidemiološku situaciju, kao i pridržavanje preporuka i mjera zavoda za javno zdravstvo, odnosno kriznih stožera na teritoriji na kojoj djeluju.

Kopirati
Drag cursor here to close