Pačići mali

Ne čekajte kraj ljeta - na vrijeme krenite s opremanjem školaraca

Iako do početka školske godine ima još četiri mjeseca istražili smo kakvim bi se troškovima roditelji prvašića mogli nadati s prvim danima jeseni.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 04. 2019. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upis djece u prvi razred osnovnih škola po devetogodišnjem nastavnom planu i programu na području Grada Mostara traje već nekoliko dana i, prema naputku Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, završava 22. svibnja.

Kako udžbenici za učenike osnovnih, a ni srednjih škola nisu osigurani, opremanje školaraca pada na teret roditelja. Iako do početka školske godine ima još četiri mjeseca istražili smo kakvim bi se troškovima roditelji prvašića mogli nadati s prvim danima jeseni.

Ono čemu se svaki školarac raduje jeste školska torba. U mostarskim knjižarama su nam rekli kako uskoro dolazi novi izbor torbi te da će cijene biti za svaki džep. Proteklih godina cijene torbi kretale su se, od onih jednostavnih od 35 KM do onih boljih, anatomskih čija je cijena prelazila 100KM. Najviše se, kako su rekli, prodaju anatomski ruksaci od 65 KM koji su se pokazali zadovoljavajući kako po pitanju cijene tako i kvalitete.

Ista stvar je i s pernicama. One opremljene priborom mogu se naći po 15 KM do onih malo boljih od 40 KM. Sve je stvar želje i mogućnosti roditelja. Bilježnice, likovna mapa, školski pribor i sitne potrepštine uvijek izvuku koju markicu više. 

Svi ti troškovi bi se mogli nekako podnijeti kad bi udžbenici, kao u većini zemalja, bili besplatni. Roditelji mališana, koji će ovog rujna prvi put sjesti u školske klupe, izdvojit će popriličnu količinu novca jer su udžbenici i radne bilježnice potrošni i ne mogu se koristiti oni od prijašnje generacije.

Kako su nam rekli u mostarskim knjižarama cijena kompleta knjiga je već zadnjih nekoliko godina nepromjenjiva. Tako da se i ove godine očekuje da će ona iznositi kao i ranije , oko 80 KM sve ovisi od nakladnika.

Ovo su samo troškovi koje roditelji, čija djeca se tek upisuju u prve razrede, mogu očekivati u knjižarama. A  gdje su još i troškovi odjeće i obuće?

Naš savjet je ne čekati kraj ljeta nego na vrijeme krenuti s nabavkama. 

Kopirati
Drag cursor here to close