ZHŽ

Nastavnici kreću u štrajk

Štrajk upozorenja održat će se u srijedu 6. listopada 2021. godine treći  školski sat u obje smjene u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2021. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni Sindikat uposlenih u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj najavio je štrajk upozorenja i pripreme za održavanje generalnog štrajka.

Naime, Predsjedništvo Nezavisnoga sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH je na sjednici održanoj 28.9.2021. godine u Širokom Brijegu donijelo odluku o organiziranju štrajka upozorenja kao predradnje za generalni štrajk.

Štrajk upozorenja održat će se u srijedu 6. listopada 2021. godine treći  školski sat u obje smjene u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije.

Predsjedništvo NSUŽZH je također donijelo odluku o pokretanju procedure za generalni štrajk. U tijeku je, kako su naveli, provedba ankete kojom se članovi Sindikata u podružnicama izjašnjavaju za generalni štrajk ili protiv njega, a rezultati izjašnjavanja bit će predstavljeni na Skupštini NSUSŠŽZH koja će se održati 7. listopada.

Razlozi za štrajk su, između ostaloga, nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plaće.

''Nadali smo se da do ovakve naše reakcije nikada neće doći jer generalni štrajk nikome od aktivnih sudionika u obrazovnom sustavu ne ide u prilog, ne želimo ga mi učitelji, kao što ga ne žele roditelji i učenici. Godinama kroz pregovore pokušavamo razumnim zahtjevima i strpljivošću vratiti dignitet našoj profesiji, ali pokazalo se kako Vlada ŽZH jednostavno nema sluha za probleme koji se samo gomilaju'', navode iz sindikata u priopćenju.

Dodaju kako je povišica od 5 %, ''bombastično najavljena u medijima'', zapravo prozirna reakcija Vlade ŽZH na naše odbijanje tog postotka.

''Da ne bismo djelovali kao skupina bahatih nezadovoljnika, treba pojasniti ovaj naoko nesebičan, brižan i nadasve socijalno osviješten korak naših vlastodržaca: izražen u konkretnim brojkama, ovaj postotak predstavlja povećanje osnovice plaće u aproksimativnom rasponu od 35 KM (spremačice), preko 45 KM (profesori) do 60 KM (ravnatelji). Napominjemo da se ovi iznosi odnose na zaposlenike srednjih škola te da će profesor početnik s odrađenim pripravničkim stažem svoju prvu plaću imati čime proslaviti, a govorimo o nevjerojatnih 950 KM ili od listopada nekih 990 KM, manje nego li iznosi prosječna plaća u Federaciji. Ovim povećanjem on se svejedno neće izjednačiti jer prosječna plaća iz mjeseca u mjesec raste'', navodi se.

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH dodaje kako se Vlada u nedavnom obraćanju pohvalila kako u protekle četiri godine sustavno brižno vodi računa o primanjima proračunskih korisnika tako što im je u tri navrata, zajedno s ovim posljednjim povećanjem, podigla plaću u ukupnom iznosu od 15,5 %.

''Nije navedeno kako do ovih potonjih 5 %, kao i onih iz 2019., ne bi ni došlo da prosvjetari nisu tražili povećanje. Nije se Vlada nikada pretrgnula zavući ruku u vreću onako od srca, svjesna da su plaće mizerne. Ne bi li nas ušutkali, vlastodršci su se dosjetili kako je bolje zamazati oči javnosti bombastičnim naslovom o povećanju čiju stvarnu vrijednost nitko neće propitati. Također je prikrivena nepobitna činjenica da nam je osnovica plaće 2013. umanjena 8 % na bruto iznos pa stvarne brojke izgledaju puno drugačije. Osnovica plaće od 2009. godine izgleda ovako:  1. mj. 2009. godine: 457,67 KM; 4. mj. 2013. godine: 421, 06 KM; 4. mj. 2014. godine: 442, 11 KM; 9. mj. 2017. godine: 466,43 KM te 9. mj. 2019. godine: 489, 75 KM. Uz umanjivanja i povećavanja osnovice, jasno je vidljivo kako je plaća u posljednjih 12 godina povećana za čak nevjerojatnih 7 %! Usporedo, troškovi života porasli su i više od 50 %.  Cijelo vrijeme se od nas traži strpljenje i „bolje punjenje proračuna“ iako je proračun svake godine sve veći. Budući da novca očito IMA, pitamo se – gdje je?!'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close