Neadekvatna zaštita

Nasilje nad ženama: BiH ima super zakone, ali nema primjene

Žrtve nasilja u BiH još uvijek nemaju adekvatnu zaštitu
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 06. 2019. u 15:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, organizirao je danas okrugli sto "Implementacija konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u BiH".  

Na okruglom stolu je bilo riječi o trenutnom stanju i napretku, odnosno nenapretku BiH kada je u pitanju nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, te o naporima koje naša zemlja provodi na putu usvajanja i realizacije istanbulske konvencije.   

Profesorica obiteljskog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Džamna Duman naglašava da Pravni fakultet nije prvi put usmjerio aktivnosti na pitanja koja se odnose na rodnu ravnopravnost, diskriminaciju i zaštite žena.

''Vodeći računa o Istanulskoj konvenciji, koja govori i o zaštiti žena i o zaštiti od nasilja u obitelji, mislim da je Pravni fakultet na sveobuhvatan način ušao u priču zaštite prava žena i djece. BiH je potpisnica niza međunarodnih dokumenata koji rješavaju ovo pitanje i dobrim dijelom je uskladila svoje zakonodavstvo s zahtjevima koji proističu iz međunarodnih dokumenata, ali kao generalni problem BiH ostaje pitanje provedbe tih rješenja'', kazala je Duman u izjavi za Fenu.  

Naglašava da u svakom dijelu BiH žene i djeca moraju biti adekvatno zaštićeni na sveobuhvatan način, ali da trenutno takvu sigurnost žrtve nasilja u BiH nemaju.  

Kako je kazao stručni suradnik u Agenciji za ravnopravnost spolova BiH u Ministarstvu za ljudska prava Joško Mandić, Agencija dugi niz godina surađuje s Pravnim fakultetom, a zasebno se bavi nizom aktivnosti na prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.  

''Postoji niz aktivnosti koje Agencija provodi vezano za ratifikaciju Istanbulske konvencije, odnosno konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, počevši od provedbe okvirne strategije do konkretnih projekata i aktivnosti'', kazao je Mandić.

Naglašava da će sutra biti prezentirani rezultati studije koju je proveo OSCE, a trendovi ukazuju da je situacija manje - više ista kao i prethodnih godina.  

''Ovo je veoma izražen problem, a analize ukazuju da je situacija ista kao i prije, odnosno da napretka u proteklim godinama nije bilo. Veliki broj žena i dan danas trpi nasilje i ne dobiva adekvatnu pomoć od društva. Postoji još mnogo posla koji treba uraditi da bi riješili ovaj problem u BiH'', objašnjava Mandić.  

Dodaje da je nasilje generalno pojava koju možemo naći u svim segmentima društva i ljudskim odnosima, te da postoje slučajevi u kojima su muškarci žrtve, ali da su u 90 posto slučajeva žrtve nasilja žene, ali i djeca koja kao svjedoci, postaju žrtve nasilja.  

Kopirati
Drag cursor here to close