Hrvatska

Nakon osnovnih i srednjih škola u štrajk će i fakulteti

''U ponedjeljak ćemo i službeno najaviti štrajk, ali ne znam točan datum jer moramo provesti postupak mirenja. ''
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 10. 2019. u 12:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikati uz potporu HNS-a stežu obruč oko premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića - prosvjetarima u osnovnim i srednjim školama, koji su u četvrtak započeli štrajk, namjerava se pridružiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, prenosi Hina.

''U ponedjeljak ćemo i službeno najaviti štrajk, ali ne znam točan datum jer moramo provesti postupak mirenja. U petak smo na sastanku Vijeća sindikata donijeli odluku. Ako proces mirenja ne uspije idemo u štrajk'', potvrdio je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

Oni su Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslali zahtjev za povećanje plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i to kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova, navodi dnevnik.

Svoj su zahtjev saželi u četiri točke: traže povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto i osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto, vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto oduzetih 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju uvjet staža.

-U ovom općem nedostatku politike plaća u javnom sektoru i neravnotežama, tražimo poziciju koja će biti adekvatna ostalim javnim službama u našem sektoru. Računica: zahtjevi prosvjetara u osnovnom i srednjoškolskom sektoru iznose 300 milijuna kuna, a Nezavisnog sindikata znanosti oko 40 milijuna kuna - objašnjava Ribić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak podržava zahtjeve sindikata, dodajući da u HDZ-u poručuju da se Divjak ponaša kao sindikalistica, a ne ministrica u Vladi.

Kopirati
Drag cursor here to close