Briga

Nakon deset godina: Prosvjetni djelatnici u HNŽ idu na sistematske preglede

Sredstva su namjenski prebačena lokalnim zajednicama, a očekuje se kako će lokalni domovi zdravlja pružiti prosvjetnim djelatnicima ovu uslugu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 02. 2019. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada HNŽ-a osigurala je sredstva za sistematske preglede prosvjetnih radnika u ovoj županiji. Prema toj odluci, 2932 prosvjetna djelatnika trebala bi obaviti ove preglede, a iz proračuna je osigurano 100.000 maraka za ovu namjenu, piše Večernji list BiH.

Sredstva su namjenski prebačena lokalnim zajednicama, a očekuje se kako će lokalni domovi zdravlja pružiti prosvjetnim djelatnicima ovu uslugu. U odluci se navodi kako se po zakonu sistematski pregledi moraju osigurati minimalno svake tri godine, a posljednji put je ova obveza ispunjena prije skoro deset godina, tako da je sistematski pregled bio jedan od prioriteta za ovu godinu.

Poboljšanje položaja

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg kaže kako donošenjem odluka vezanih za osiguranje sredstava za prijevoz učenika i sistematske preglede prosvjetnih djelatnika, Vlada nastavlja kontinuirano brinuti o obrazovanju u HNŽ-u. 

''Ako je po nečemu Vlada prepoznatljiva, onda je to naš pristup obrazovanju, djeci i mladima. Osim činjenice da oko 82 milijuna KM izdvajamo za obrazovanje, u obnovu školskih objekata uložili smo dodatnih više od 10 milijuna KM. Potpisivanjem kolektivnih ugovora, uz druge beneficije, osigurali smo povećanje plaća prosvjetnim djelatnicima za 15 posto u iduće tri godine. Preuzeli smo u cijelosti od naših općina financiranje prijevoza učenika u osnovnim školama, za što dodatno izdvajamo oko tri milijuna KM. Također smo za sistematske preglede prosvjetnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama u svim našim općinama osigurali 100.000 KM, što je isplaćeno ovih dana iz rebalansa 2018., a u 2019. još 100.000 KM, a naša je nakana nastaviti izdvajati sredstva u tu svrhu, čime potvrđujemo skrb o prosvjeti u svakom njezinu segmentu - rekao je Herceg za Večernji list.

Što sadrži pregled

Inače, sistematski pregledi obuhvatit će laboratorijske nalaze, oftamološki pregled, RTG pluća s očitovanjem, UZV abdomena i urotrakta, EKG, pregled psihologa, pregled neuropsihijatra, pregled specijalista medicine rada, ginekološki pregled, Papa-test i vođenje medicinske dokumentacije.

Najviše sredstava pripalo je Mostaru, nešto više od 50.000 maraka, a općine su dužne u roku od 15 dana dostaviti izvješća o utrošenim sredstvima. Iz Vlade HNŽ-a poručili su kako nastavljaju kroz socijalni dijalog sa sindikatima prosvjete raditi na poboljšanju položaja svih prosvjetnih djelatnika u županiji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close