Lošiji rezultati

Na maloj maturi najbolje znanje pokazali učenici u Hercegovini

Isti podaci govore da su najslabiji bili učenici iz Sarajevsko-romanijske regije, te da je matematika odrađena lošije od srpskog jezika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 07. 2019. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati eksperimentalne male mature, koju su u lipnju radili učenici devetih razreda u 94 osnovne škole u Republici Srpskoj, pokazuju da su najbolji bili učenici iz Hercegovine, potvrđeno je u Republičkom pedagoškom zavodu RS.

Problem eksperimentalne male mature

Isti podaci govore da su najslabiji bili učenici iz Sarajevsko-romanijske regije, te da je matematika odrađena lošije od srpskog jezika.

"Učenici iz Hercegovine su srpski jezik uradili 63,55 posto, dok im je uspjeh iz matematike bio 39,92 posto. Učenici iz Sarajevsko-romanijske regije su imali uspjeh iz srpskog jezika 53,11 posto, a iz matematike 24,17 posto", istaknuli su u Zavodu.

Prema njihovim riječima, prošle godine na uzorku od 21 škole rezultat iz srpskog jezika je bio približno isti, a iz matematike blizu 40 posto.

"Može se utvrditi da su rezultati eksperimentalne male mature ove godine malo slabiji nego prošle godine, a nakon analize po školama bit će utvrđeno zbog čega", navode u Zavodu te dodaju da su zbirke zadataka školama dostavili još početkom veljače. Naglasili su da je ove godine eksperimentalna mala matura rađena u 94 osnovne škole.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je za "Nezavisne" da je, kada je u pitanju eksperimentalna mala matura, motiv djece najupitniji.

Gdje je nestala motivacija?

"Mala matura je bila 5. i 6. lipnja, a oni su školu završili ranije i onda je veoma teško motivirati djecu jer oni znaju da im to ništa ne znači. Tu je najupitniji motiv djece", smatra Popržen.

Naveo je da je osnovni cilj da sama procedura male mature bude dovedena do savršenstva.

"To će im kasnije biti mjerilo za upis u srednje škole. Najvažnije u proteklih četiri-pet godina koliko mi to provodimo je da se uvježba procedura i da tu ne bude proceduralnih grešaka jer ih ne smije biti", istakao je Popržen.

Bitna je uvježbanost

Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora sarajevsko-romanijske, donjopodrinjske i starohercegovačke regije, rekla je da je najvažnije da procedura male mature bude izvježbana.

"Onog dana kada ona bude službena, u sljedeće dvije-tri godine, najvažnije od svega će biti jesmo li proveli proceduru u skladu s uputama o provođenju mature i naglasak je i bio upravo na kvaliteti provođenja i organiziranja iste", naglasila je Mrda.

Što se samih rezultata tiče, smatra Mrda, upravo činjenica da su učenici svjesni da im mala matura ne utječe na upis u srednju školu je kod njih stvorila osjećaj neodgovornog odnosa prema pripremanju i vježbanju zadataka, iako su zbirke na vrijeme bile dostupne na stranici Zavoda.

"Mislim da to što rezultat nije utjecao na upis u srednju školu i jeste kod učenika devetog razreda uzrok da ne pristupe vježbanju zadataka ozbiljno. Ako je srednja ocjena iz matematike 2,35 na razini škola u RS - onda je i normalno što su rezultati takvi", zaključuje Mrda, navode Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close