Mostar

Na Fakultetu strojarstva otvoren laboratorij za automobilsku mehatroniku

Laboratorij je koristan ne samo za studente i nastavnike, već i za lokalno gospodarstvo.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 11. 2017. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave svečano je otvoren u četvrtak na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, u okviru projekta "Unaprjeđenje sveučilišnog obrazovanja iz oblasti automobilske mehatronike".

Cilj je projekta kvalitetno obrazovanje i usavršavanje budućih inženjera te razmjena iskustava između fakulteta i brojnih međunarodnih stručnjaka i tvrtki iz automobilske industrije.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić izrazio je zadovoljstvo što je projekt nastao u suradnji s gospodarstvom te što pruža novu perspektivu i postignuća kako na Fakultetu tako i na Sveučilištu.

Laboratorij se uklapa u novu strategiju Sveučilišta, koja se, uz ostalo, odnosi na suradnju s gospodarstvom, uključivanje gospodarstva u nastavu, ali i omogućavanje studentima više prakse, kazao je Tomić te dodao kako je ovo veliki dan za perspektivu studenta i znanje, koje, smatra, mora biti konkurentno ne samo u BiH već i šire.

Po njegovim riječima, suradnja između javne vlasti, obrazovnih institucija i gospodarstva pruža nove mogućnosti razvoja društva.

Dekan Fakulteta strojarstva i računarstva Željko Stojkić ustvrdio je kako će studenti moći praktično koristit novu tehnologiju te rastaviti motor i vidjeti kako on radi.

Ocijenio je kako je laboratorij koristan ne samo za studente i nastavnike, već i za lokalno gospodarstvo.

U projektu je sudjelovala i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, čiji je predsjednik Nevenko Herceg kazao kako je projekt rezultat sinergije između visokoobrazovnih institucija, prijatelja iz Njemačke, županijske vlasti i privatnog sektora.  

Po njegovom mišljenju, rezultate projekta najviše će osjetiti studenti i gospodarstvenici.

Projekt potpisuju Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH iz Njemačke, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (njemačka vladina razvojna organizacija) i Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić", pod pokroviteljstvom DeveloPPP.de, programu njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close