Kaos ostaje

Vrtići kreću s radom: Duple smjene za tete u Mostaru

Roditelji su ljuti, jer se do zadnjeg dana nije znalo hoće li se krenuti u vrtić redovito i u punom kapacitetu, te je odgoda napravila problem svima, jer problem upisa u vrtiće, mogao je vrlo lako postati i socijalni problem.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 09. 2020. u 11:00 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tete u mostarskim vrtićima morat će raditi duple smjene nakon što u ponedjeljak krenu s radom, doznaje portal Bljesak.info.

Naime, svi djelatnici mostarskih gradskih vrtića su testirani, prostorije se opet dezinficiraju da se smanji bilo kakva mogućnost širenja zaraze, a, nakon određenih potvrda, doduše još uvijek samo usmenih, odlučeno je da mostarski gradski vrtići kreću s radom u ponedjeljak.

Vrtići tražili pomoć

''Dobili smo neke usmene potvrde da će doći do promjena, tako da krećemo s radom u ponedjeljak'', potvrdila je za Bljesak.info Danijela Kegelj direktorica J.U Dječji vrtići Mostar.

Podsjetimo, veliki kaos nastao je jer je bila produžena odluka koju je donio Zavod za javno zdravstvo Federacije, a u kojoj se između ostalog navodi da je dozvoljen rad vrtićima (i privatnim i javnim) sa samo devet djece po grupama.

Iz gradskih vrtića pozvali su roditelje za podršku i pomoć, a roditelji su tijekom ovog tjedna potpisivali peticiju i apel, koji su uputili na više razine vlasti.

Roditelji su ljuti, jer se do zadnjeg dana nije znalo hoće li se krenuti u vrtić redovito i u punom kapacitetu, te je odgoda napravila problem svima, jer problem upisa u vrtiće, mogao je vrlo lako postati i socijalni problem.

U peticiji, roditelji traže da djeca krenu u vrtićke skupine u punom kapacitetu, jer nitko ne može odrediti kojih će devetero djece imati privilegiju boraviti u vrtiću dok se roditelji moraju vratiti na svoja radna mjesta, koja su uspjeli zadržati u ovoj krizi.

Diskriminacija i loptica

''Smatramo kako je ovo diskriminacija i djece i roditelja, te kako odluka nema nikakvog uporišta budući da se život mora nastaviti normalno odvijati'', navodi se u peticiji.

Županijsko Ministarstvo zdravstva koje rukovodi Kriznim stožerom i Ministarstvo obrazovanja cijelo vrijeme prebacivali su lopticu odgovornosti s jednih na druge, dok se u cijeloj ovoj situaciji Grad Mostar kao osnivač vrtića nije niti jednom oglasio da ponudi neki prijedlog ili da podršku.

Vrtićke ustanove su od početka pandemije slale dopise nadležnima s upitima što i kako dalje, dok privatni nisu dobili niti jedan odgovor, osim onoga što se moglo pročitati u medijima, gradski vrtići su dan pred polazak djece u vrtiće, dobili odgovor gdje se upućuju da slijede ranije preporuke Kriznog stožera Federacije (op.a. gdje stoji odluka o devet djece), pa su zbog toga odgodili polazak.

Pravnu regulativu objasnio nam je jedan dobro upućen izvor ističući da Naredbu koju je donijelo Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno njegov krizni stožer moraju poštovati zdravstvene ustanove, nad kojima ima ingerenciju.

Sve se zapetljalo, jer kao i inače, kako to biva kod nas, skoro sve su se odluke prepisale, a kada se poziva da nadležni rade svoj posao, tko bi rekao, ništa nije u njihovoj nadležnosti.

Naredbe ili preporuke

Dakle, Krizni stožeri ministarstva zdravstva (i Federalni i županijski) mogu izdavati naredbe samo zdravstvenim ustanovama. Drugim ustanovama van svoje nadležnosti, kao što su vrtići i škole, mogu samo dati preporuke, koje resorna ministarstva mogu prihvatiti, odbiti ili prihvatiti dijelom.

Točnije, ministrova (u ovom slučaju ministra Hadžovića) je zadnja, jer je to isključivo njegova nadležnost, a naš ministar obrazovanja, je čak i u medijima ishitreno rekao, da vrtići nisu njegova nadležnost, da bi se nekoliko mjeseci kasnije potiho ispravio opet govoreći da pitanja o smjernicama za vrtiće treba uputiti Kriznom štožeru ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo.

Jednostavnije, ministarstvo obrazovanja moglo je, umjesto da iskopira i prepiše, dijelom prihvatiti preporuke i prilagoditi ih i odrediti pedagoške norme i broj djece koji mogu krenuti u vrtić i izbjeći cijeli kaos. A Grad Mostar je u međuvremenu, trebao stati iza svojih ljudi, radnika, djece i roditelja, pozvati ministra na djelovanje da se situacija riješi u najboljem mogućem smjeru za sve.

Jer kako punim kapacitetom mogu raditi vrtići u drugim gradovima i županijama, gdje je zapelo kod nas?

Kopirati
Drag cursor here to close