Mostarski osnovci jednom godišnje, o blagdanima, konzumiraju alkohol

Rezultati istraživanja pokazali su kako je alkohol probalo ali i povremeno konzumira skoro 63% učenika
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 06. 2019. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici i učenice mostarskih škola konzumiraju alkohol jedanput godišnje za vrijeme blagdana, dok je indikativno da skoro 27% učenika i učenica konzumira alkohol tjedno, rezultati su anketnog upitnika kojeg je provela udruga ''Niste sami''.

Istraživanje o zastupljenosti i učestalosti konzumacije alkohola rađeno je na uzorku od 150 učenika osnovnih škola. Rezultati istraživanja pokazali su kako je alkohol probalo ali i povremeno konzumira skoro 63%  učenika. Prva konzumacija alkohola učenika je u dobi između 12-13 godina, dok je kod učenica u dobi između 14-15 godina.

Najzastupljenija vrsta pića, kako navode iz udruge, koju učenici i učenice konzumiraju je pivo, a kao drugo najčešće piće učenice navode Somersby, dok učenici navode rakiju.

Istraživanje je provedeno u okviru ''Projekta smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH (RHRFP)'' uz financijsku podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Švicarske agencije za razvoj i suradnju SDC i Svjetske banke realizirala u sklopu projekta ''Preventivni program za sprečavanje i smanjenje ovisnosti o alkoholu među djecom i mladima''.

Voditelj projekta, Z. Pavlović navodi kako je cilj projekta bio preveniranje rizika od konzumacije alkohola među učenicima osmih i devetih razreda mostarskih osnovnih škola, a u okviru projekta izrađena je brošura: Alkoholizam – krivi smjer, koja je obuhvaćala teme: Alkoholizam u obitelji, Psihološki učinci alkoholizma na djecu, Prevencija tinejdžerskog opijanja, Medicinska prognoza rizika uporabe alkohola  te druge teme vezane za posljedice ovisnosti o alkoholu.

Foto: PR / Radionica o alkoholizmu

Projekt je obuhvaćao edukacije u mostarskim osnovnim školama. Edukatori, dr. sc. pedagogije  Karolina Tadić-Lesko i spec. obiteljske medicine Stanija Tokmakčija proveli su učenike kroz različite tematske cjeline (predavanja, interaktivne radionice i vježbe). Učenici su tijekom edukacije imali osigurane materijale za rad i zdrav obrok. Također, školske knjižnice darovane su romanima Jadranka Bitenca Pyjama Blues i Maje Brajko-Livaković ''Nemoj reći nikome'', koji će učenicima biti dostupni za čitanje u školskim knjižnicama, priopćeno je iz udruge.

Povratnim informacijama koje su mostarski osnovci dali su to mlađima treba ponuditi zanimacije, djeci treba zabraniti kupnju alkohola jer ga mogu kupiti bez problema, svakom djetetu treba objasniti posljedice pijenja, djeca malo brinu o svom zdravlju.

''Rezultati istraživanja kao i poruke dobivene od učenika upućuju društvo na potrebu provedbe rane prevencije od konzumacije alkoholizma među djecom kao i na podizanje svijesti o važnosti zaštite mentalnog i fizičkog zdravlja djece'', priopćeno je iz udruge 'Niste sami'.

Kopirati
Drag cursor here to close