Univerzitet "Džemal Bijedić"

Mostarski studenti predstavili svoje biznis ideje

Dekanica Ekonomskog fakulteta Azra Bajramović kazala je kako studenti kroz ovo natjecanje razvijaju nove vještine i sposobnosti koje im mogu pomoći pri realizaciji biznis ideje te mogućem samozapošljavanju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 01. 2019. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Natjecanje studenata u biznis planiranju održano je u četvrtak u prostorijama Ekonomskog fakulteta, Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Osmišljene biznis ideje studenata ocijenjivali su stručnjaci iz gospodarstva, profitnog i neprofitnog sektora.

Dekanica Ekonomskog fakulteta Azra Bajramović kazala je kako studenti kroz ovo natjecanje razvijaju nove vještine i sposobnosti koje im mogu pomoći pri realizaciji biznis ideje te mogućem samozapošljavanju.

"Današnje natjecanje studenata treće godine u biznis planiranju preraslo je u sad već tradicionalno natjecanje. Studenti su u proteklom semestru u okviru predmeta 'Osnova poslovnog menadžmenta', radili na razradi svojih biznis ideja, primjenjivali su različite metodologije, unaprijedili postojeće i razvili neke nove vještine i sposobnosti. Inače, novi trendovi u Europskoj uniji su u zadnje vrijeme poticanje poduzetništva, pogotovo poduzetništva mladih kao način samozapošljavanja i ujedno smanjenja stope nezaposlenosti.

Foto: Bljesak.info / S predstavljanja studentskih biznis planova

Drago mi je da i mi kao Fakultet možemo doprinijeti ovim trendovima i omogućiti našim studentima da već na fakultetu steknu vještine i sposobnosti koji im sutra mogu pomoći da razviju svoje biznis ideje. Prošle godine fondacija 'Mozaik' je bila jedan od naših partnera. Oni su odabrali tri ideje koje su podržali te kao rezultat toga, jedna od grupa studenata iz tri probrane uskoro pokreće svoj biznis, i naši su gosti danas.

Prije nego što nova generacija bude predstavljala svoje ideje, predstavnik te grupe studenata iznijet će svoja iskustva. Znači uz pomoć Fakulteta, i fondacije 'Mozaik' oni su došli do pokretanja svog biznisa, te im želimo svu sreću u radu i puno uspjeha", kazala je dekanica Ekonomskog fakulteta Azra Bajramović.

Studentica treće godine Ekonomskog  fakulteta, Univerziteta 'Džemal Bijedić', Lejla Škaljić natjecanje vidi kao izvrsnu ideju gdje se biznis približava studentima.

"Smatram da su natjecanja ovakvog vida jako korisna za studente, pri čemu se svijet biznisa približava studentima. Ja sam izlagala temu koja se bavi spojem ekonomije, turizma i IT-a te se nadam da ćemo našu ideju realizirati, pri čemu nam pomažu naši profesori", kazala je Lejla.

Stručnjaci iz gospodarstvenog života, mladim studentima dali su smjernice koje će im pomoći pri realizaciji ideja.

Kopirati
Drag cursor here to close