I to je moguće

Mostarski studenti odlučni: 14. listopada izlaze na ulice

Studenti su optimistični glede postizanja ciljeva, ali navode kako neće odustati ako se nakon prosvjeda ne dogodi ništa.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 10. 2020. u 13:03 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti mostarskog Sveučilišta prosvjedovat će u srijedu 14. listopada kada će se u 15:30 okupiti na Rondou ispred zgrade Rektorata.

Kako je za Bljesak.info potvrdio Marko Vračević, pokretač prosvjeda, prosvjedna šetnja je prijavljena policiji i odobrena.

''Očekujemo velik odziv studenata, ali imamo i najave da će doći  njihovi roditelji koje opterećuju ovolike školarine'', rekao je Vračević i podsjetio kako je još sredinom godine slao zahtjev s popisom onoga što mostarskim studentima zapravo smeta.

Ime i stranka

''Nekoliko mjeseci kasnije su mi odgovorili da se time bave predstavnici studenata. Ja sam se obratio predstavnicima studenata da se počnu baviti pitanjima koja muče studente a to je da se smanji školarina, da se ukine online nastava i da se poveća transparentnost Studentskog zbora i Sveučilišta te da se digitaliziraju referade. No, predstavnici studenata i Studentski zbor ne rade u interesu studenata nego za vlastite interese pozicije'', rekao je.

Upitan da prokomentira tvrdnje da se iza pokretanja ovog studentskog butna skrila politika jer je kandidat Naše stranke sna predstojećim izborima, rekao je kako je to ''čista nebuloza''.

''Idem ispred svojeg imena a ne ispred Naše stranke. Vidjeli su da će ću biti kandidat na lokalnim izborima ali ovo nema veze s kampanjom jer se ja ovo zalažem duže vrijeme. Te komentare ne uzimam u obzir jer su čiste nebuloze jer se ja borim za interese mladih a ne za vlastite interese. Poenta im treba biti da nas podrže a ne da analiziraju je li to politički ili nije. Na kraju krajeva, da i jest politička, što bi bilo da je netko iz vodećih stranaka izašao i ovo uradio, bi li to bilo isto? Možda se ne bi usudili ni komentirati kao što komentiraju mene. Ali to meni ne smeta, čak štoviše odgovara mi'', rekao je Vračević.

Zbor demantira izvor iz Zbora

Kaže da je optimističan glede postizanja ciljeva, ali i da neće odustati ako se nakon prosvjeda ne dogodi ništa.

''Ako ne bude pozitivnog rješenja, mi ćemo i dalje tražiti svoja prava. Ali, ja sam optimističan i ne bih ulazio u prosvjede da nisam uvjeren u pozitivan ishod. Vjerujem da će ovog puta studenti uspjeti izvršiti pozitivan pritisak na Sveučilište da uvaži naše zahtjeve i poštuje naša prava'', rekao je.

Naveo je i kako podršku profesora Sveučilišta nisu ni tražili jer su pretpostavili kakvi bi bili njihovi odgovori.

''Svatko se bori. To je njihovo radno mjesto i nismo ih željeli uplitati u to'', rekao je za Bljesak.info Vračević.

Iako je prvotno iz mostarskog Studentskog zbora rečeno portalu Bljesak.info kako će se oglasiti o najavljenom prosvjedu te poslati priopćenje u kojem će ga podržati ali i detaljno pojasniti svoj stav, naknadno je objavljeno kako ''o navedenim aktivnostima Studentski zbor nije obaviješten'' te da je okupljanje većeg broja ljudi, bez obzira na otvoreni prostor, neodgovorno s obzirom na propisane epidemiološke mjere''.

Predsjednik studentske udruge - protiv

Povodom najave prosvjeda oglasio se Martin Mikulić, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma, studentske udruge koja djeluje pri Sveučilištu u Mostaru, rekavši kako odbija podržati najavljene prosvjede.

''Postoji li veće moralno dno od profitiranja na problemima drugih ljudi? Može li se pasti niže od korištenja tuđe muke za prikupljanje jeftinih političkih bodova? I može li se vjerovati samodopadnim fejkerima koji blate sve oko sebe, a tek su se nakon 5-6 godina studiranja sjetili 'boriti' za studentske interese, i to u trenutku kad su kandidati na lokalnim izborima? To su pitanja koja si studenti Sveučilišta u Mostaru moraju postaviti. Ono što ću nadalje iznijeti sigurno nije popularno u trenutnoj situaciji, ali je to jedino ispravno'', napisao je Mikulić na Facebooku.

Dodao je kako je Senat Sveučilišta u Mostaru odlučio zimski semestar nove akademske godine izvoditi u tzv. kombiniranom modelu - jedan tjedan na fakultetu, a drugi online.

''Ta odluka je revoltirala dio studenata koji smatra da se zbog online nastave treba smanjiti cijena školarine. To je načelno sasvim u redu i legitimno je imati određeni stav, kao i određene zahtjeve. Međutim, ovu populističku inicijativu nikako ne mogu podržati jer je iznesena površno i uz niz neutemeljenih tvrdnji i laži. Duboko sam uvjeren da joj cilj nisu nikakvi studentski interesi, već isključivo osobni'', naveo je Mikulić.

Kopirati
Drag cursor here to close