Izložen i testiran prototip sistema razvijenog u sklopu EGPR 2019

Mostarski studenti briljirali u međunarodnom projektu

''Studenti su odradili dobar posao. Razvili su devet koncepata od kojih smo za realizaciju odabrali tri koje će firma Masterwerk iz Njemačke proizvesti. Za sada smo proizveli samo ovaj jedan koji je malo veći projekt'', kazao je Ahmed Kovačević.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 06. 2019. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt pod nazivom Razvoj inovativnog rješenja modularne parking nadstrešnice sa solarnim panelima za punjenje električnih i hibridnih automobila prezentiran je danas, u sklopu EGPR 2019, ispred zgrade Mašinskog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Izložen i testiran prototip sistema razvijenog u sklopu EGPR 2019

Tijekom prezentacije projekta izložen je i testiran prototip sistema razvijenog ovom međunarodnom suradnjom.

''Studenti su odradili dobar posao. Razvili su devet koncepata od kojih smo za realizaciju odabrali tri koje će firma Masterwerk iz Njemačke proizvesti. Za sada smo proizveli samo ovaj jedan koji je malo veći projekt'', kazao je Ahmed Kovačević, jedan od voditelja EGPR-ova projekta.

U ovom međunarodnom studentskom projektu sudjelovali su studenti završnih fakulteta inženjerijskih fakulteta i fakulteta za dizajn iz nekoliko zemalja svijeta. Među njima bili su i mostarski studenti s fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

''Projekt je bio jako zanimljiv i niti malo lak, ali uspjeli smo ga realizirati do kraja. Znanje koje dobivamo na našem fakultetu bilo je sasvim dovoljno za sudjelovati, ali uvijek ima mjesta za učenje'', kazao je Damir Špago student završne godine Mašinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić sudionik ovog projekta.

Foto: Bljesak.info / Izložen i testiran prototip sistema razvijenog u sklopu EGPR 2019

EGPR je tečaj za razvoj novih proizvoda koji se provodi u akademskom virtualnom poduzeću. Sastoji se od priznatih europskih univerziteta i industrijskog partnera. Ovaj model je pokrenut početkom 2000-ih i od tada se tečaj održavao s velikim uspjehom.

Ove godine projekt je realiziran od timova studentata i profesora City univerziteta u Londonu, Univerziteta za inženjeringa i ekonomiju u Budimpešti i Mašinskog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru uz partnerstvo firmi Masterwerk (Njemačka) i podružnice Kalim d.o.o. Jelah.

Foto: Bljesak.info / Izložen i testiran prototip sistema razvijenog u sklopu EGPR 2019

Ideja projekta je da ovom studenti uče kako raditi u međunarodnim timovima koji praktično realiziraju svoje ideje u stvarne proizvode. Studenti stječu interkulturalno iskustvo i međunarodne kontakte. Ovaj projekt omogućava mladim ljudima da pokreću inovacije i ostvare inovativne ideje.

Foto: Bljesak.info / Izložen i testiran prototip sistema razvijenog u sklopu EGPR 2019

''Ovo je projekt koji BiH treba. Nadam se da će i ubuduće Univerzitet i Sveučilište prepoznati važnost ovog projekta za Mostar'', kazao je Kovačević poručivši mladim inženjerima da trebaju otići vani u druge zemlje i usavršiti svoje znanje, koje na kraju, trebaju donijeti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close