Teorija helikoptera

Mostarski profesori napravili jednu od najznačajnih knjiga o helikopterima

U Mostaru je predstavljena knjiga 'Teorija helikoptera – Teorija rotora i performanse'.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 01. 2018. u 17:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, u suradnji sa Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, danas je u tom gradu predstavljena knjiga "Teorija helikoptera – Teorija rotora i performanse", autora Ivana Salaia i Dijane Krešo-Mišić.

O knjizi su govorili: prof.dr.sc. Šimun Bogdan, dr.sc. Alija Cigić, profesor emeritus, Željko Rakić, dipl.ing., te predstavnici organizatora koji su istaknuli kako su materijali izloženi u ovoj knjizi nastali potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća, a sistematizirani su do 2002. godine.

Uz suglasnost obitelji Salai i koautorice mr.sc. Krešo-Mišić, knjigu je izdalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, prepoznajući njezinu znanstveno-stručnu vrijednost i kvalitetu te činjenicu da je izložena materija deficitarna na ovim prostorima.

Kao takva, sigurno je da će poslužiti i kao odličan sveučilišni udžbenik, s aspekta problematike glavnog rotora helikoptera, čiji je razvoj praktično dovršen i konačan, a daljnji razvoj, kako rotora tako i cijelog helikoptera, može biti uglavnom samo u pogledu izbora materijala, tehnologije i dizajna.

Helikopteri uspješno izvršavaju razne zadatke ne samo u vojnom već i u svakodnevnom civilnom životu, između ostalog, u kontroli prometa, sudjelovanju u spašavanju unesrećenih i hitnom prijevozu bolesnika ili gašenju velikih šumskih požara, a univerzalnost njihove primjene objašnjava se time što se mogu koristiti u širokom području letnih režima. U tome i jeste dodatni značaj i vrijednost ove knjige, koja na 434 stranice, uz mnoštvo slika i dijagrama te tablica, razmatra teoriju helikoptera, odnosno teoriju rotora i performanse.

Materija je podijeljena u četiri poglavlja koja sadrže povijest razvoja helikoptera, teoriju idealnog rotora i aerodinamični proračun realnog rotora te performanse helikoptera.

Profesor dr. Šimun Bogdan, govoreći o knjizi, kazao je kako je ona nastala kao plod dugotrajnog rada prof. Salaia i kako je u njoj detaljno obrađen statički proračun rotora helikoptera koji je i jedan od najsloženijih uređaja na helikopteru. Po njegovim riječima, knjiga na oko 450 stranica donosi mnoštvo empirijskih obrazaca, dijagrama, slika, raznih metoda koje je koristio prof Salai kao usporedne rezultate za svoj uradak.

''Ova knjiga nadilazi prostore nekadašnje bivše Jugoslavije, ali i šire. Ovo znanje koje je u njoj predstavljeno u svakom pogledu je najjače zdanje koje je ikada napravljeno na ovim prostorima. Prvi put su predstavljani i teorija i proračun za točno određeni helikopter. Znanstvenici bježe od toga da ubace u svoja djela elemente materijalzacije i primjene kojima će dokazati svoju teoriju, što nije slučaj u ovoj knjizi'', kazao je dipl.ing. Željko Rakić dogogodišnji zaposlenik Vazduhoplovne industrije Soko.

 Jedan od predstavljača knjige, a u ime Sektora za znanost i tehnologije Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti dr. Damir Ravlić kazao je u izjavi za Fenu kako je izdavanje knjige "Teorija helikoptera – Teorija rotora i performanse", 15 godina nakon njegova nastajanja, svojevrstan omaž pokojnom prof. Salaiu koji je bio jedan od suradnika i djelatnika u bivšoj zrakoplovnoj industriji Soko.

''Ovom knjigom se uspjelo spasiti od zaborava dio stečenih znanja i iskustava proisteklih iz proizvodnje različitih tipova letjelica, između ostalog, i helikoptera. Smatramo kako je ovo jedan skroman doprinos Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti koji je pomoglo u nastojanju ovih autora da znanja budu prezentirana što široj znanstvenoj javnosti'', kazao je dr. Ravlić.

Pok. profesor Ivan Salai (1929. – 2011.), bio je ugledni profesor i dekan mostarskog Strojarskog fakulteta. Također, kao suradnik i djelatnik prijeratnog Sokola dao je značajan i nemjerljiv doprinos znanstveno-istraživačkom i istraživačko-razvojnom radu ovog nekadašnjeg mostarskog proizvodnog giganta te u ovoj knjizi uspio spasiti od zaborava jedan dio teško stečenih znanja i iskustava proisteklih proizvodnjom različitih tipova letjelica, između ostalog, i helikoptera.

Kopirati
Drag cursor here to close