Narodna knjižnica

Mostar: Učenici se upoznali s glagoljicom

Mostarski osnovnoškolci upoznali se s glagoljicom
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 03. 2018. u 18:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna knjižnica HNŽ Mostar priredila je radionicu "Glagoljica kao sastavnica hrvatske kulture" za učenike Osnovne škole Antuna Branka Šimića, Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića, Osnovne škole Ilije Jakovljevića te Osnovne škole Ilići.

Radionica je osmišljena na način da djeca osnovnoškolskog uzrasta upoznaju najstarije pismo, a učenike je u svijet glagoljice uveo profesor Boris Jovanović, akademski kipar – profesor likovne kulture.

Učenici su se kroz povijesni pregled i primjere te uz pomoć audiovizualnog materijala upoznali s pojmom kaligrafije te kroz skupne zadatke u praktičnom dijelu učili pisati pismo kojim su pisali njihovi preci.

Foto: Narodna knjižnica / RadionicaOsim pisanja glagoljice na papiru, učenici su dobili priliku sudjelovati i u drugim zanimljivim aktivnostima poput otiskivanja slova preko šablona ili transliteracije teksta s latinice na glagoljicu i obratno.

U posljednjem, ali ne manje zanimljivom dijelu radionice učenici su iscrtavali glagoljična slova te ih klesali u kamenu ploču, priopćeno je iz Narodne knjižnice HNŽ Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close