'Maštom se mijenja svijet nabolje'

Mostarski osnovnoškolci nagrađeni za brigu o sebi i drugima

''Ovo priznanje predstavlja nam nadahnuće za dalja kreativna istraživanja u okviru Coding Cluba i poruka budućim talentima da se osmjele u svojim zamislima i budućim korisnim projektima''
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 07. 2021. u 10:50 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ishak Rahimić i Norah Marić su dvoje mostarskih mališana, osnovnoškolaca – koji brinu o sebi, ali i o drugima. Rečenica koja je vrlo jasna, ali ujedno ostvara bezbroj drugih pitanja: kako, zašto i po čemu se ističu ovaj dječak i djevojčica.

Naime, vođeni aktualnom epidemiološkom situacijom ovaj dvojac je osmislio projekt ''Brinemo o sebi i o drugima''. Projekt je proglašen najboljim u okviru natjecanja u programiranju, a sve to u sklopu programa "Škole za 21. stoljeće" kojeg provodi British Council u BiH.

''Ideja projekta je da se utječe če na epidemiološku svijest, zdravstvene i higijenske navike pojedinaca u zajednici i da se osvijesti važnost upotrebe dezinfekcijskih sredstva, posebno u ovom razdoblju'', kazali su Ishak i Norah za Bljesak.info.

Covid i dezinfekcija kao ideja

Ishod projekta je smanjenje broja oboljelih od virusa COVID-19 redovnom uporabom dezinfekcijskih sredstava te izradom prototipa projekata s micro:bit-om, kojim bi se ostvario uvid u dnevnu, tjednu i mjesečnu uporabu i potrošnju istih.

''Na ovaj način imali bismo detaljan uvid u izdvajanje financijskih sredstava za određeno razdoblje'', dodaju Ishak i Norah.

U razgovoru za Bljesak.info objašnjavaju i da je realizacija projekta zasnovana na ideji da se pritiskom na označeno mjesto zatvori strujni krug i pošalje poruka o broju pritisaka na micro:bit-u.

Izradili su i brojač kako bi dobili točne pokazatelje osviještenosti učenika i zaposlenika pri uporabi dezinfekcijskih sredstava u ovom razdobljui, ali i točan pokazatelj potrošnje kako bi imali uvid u financije namijenjene za nabavku istih.

U svemu tome im je pomogla i mentorica Belma Selimotić, koja je za portal Bljesak.info objasnila kako zapravo izgleda Coding Club u IV Osnovnoj školi u Mostaru. Istaknula je kako Club postoji od 2017. godine, te da je počeo raditi s mBot robotima, a da su učenici savladavali vještine programiranja kroz problemske zadatke.

Učenje kroz rješavanje problema

''Novinu donosi British Council koji programom ''Škola za 21. stoljeće'' uvodi Micro:bit uređaje. U Club se uključuju učenici koji to žele, a pokazuju sklonosti prema informatici i IT tehnologiji. Zainteresirani su za teme iz svog okruženja, životne stvarnosti, svakodnevnog života, a to su glazba, sport, igrice te sve ono što je povezano sa kreativnim rješenjima problema i digitalnim okruženjem suvremenih učenika'', kazala je Belma Selimotić.

Na pitanje kako je Micro:bit pomogao u nastavi, mentorica projekta objašnjava – kako suvremena nastava prije svega podrazumijeva povezivanje nastavnih sadržaja srodnih predmeta, posebno iz STEM područja, ali i svih drugih predmeta.

''Učenici uče rješavati rješavajući probleme – koriste se različitim strategijama učenja, suradničkim učenjem učenici provode istraživanja, kreativno pristupaju njihovom rješavanju, proizvodima svog rada te svoje ideje dovode u vezu sa stvarnim životom. Tako razvijaju i kompetencije preduzetništva te socijalne vještine'', dodala je Selimotić za Bljesak.info.

Upravo zbog ovih stečenih znanja, istraživanja i rješavanja problema – Ishak Rahimić i Norah Marić su dobili i priznanje za svoj projekt koji se tiče brige o sebi ali i drugima. Pobjedu su, kako ističu priželjkivali – ali ujedno im predstavlja i nadahnuće za buduće projekte i istraživanja u Coding Clubu.

''Projektu smo pristupili ozbiljno i sustavno. Uz dobru organizaciju i podršku nastavnice priželjkivali smo pobjedu želeći da se prepozna ishod projekta i njegova korist za učenike i zaposlenike u trenutnoj situaciji. Ovo priznanje predstavlja nam nadahnuće za dalja kreativna istraživanja u okviru Coding Cluba i poruka budućim talentima da se osmjele u svojim zamislima i budućim korisnim projektima'', kazali su za Bljesak.

''Škola za život''

Dodali su i kako se načinom rada na projektu ostvarilo ono najvažnije, a to je da se radom može postići mnogo, a učenjem i maštom se može mijenjati okruženje i svijet nabolje.

Njihova mentorica Belma Selimotić objasnila je i kako je učenje u okviru Coding Cluba konceptualno.

''Projekti sa Micro:bitom potiču cjeloživotno učenje, to je svojevrsna ''škola za život'' jer se dolazi do kreativnih rješenja koji su od velike važnosti za budućnost u zajednici''.

Podsjećamo, program "Škole za 21. stoljeće" je trogodišnji obrazovni program za cijelu regiju, u vrijednosti od 10 milijuna funti, koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj je programa je da se za preko milijun učenika širom zapadnog Balkana, uzrasta od 10 do 15 godina, omogući stjecanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close