Pritisci

Mostarske škole protiv alkohola na maloj maturi

Inicijativu je potpisalo 20 osnovnih škola u Mostaru, a njen neposredni cilj je tražiti od Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, da poduzme neophodne korake...
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 05. 2019. u 14:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne želimo pritiske za neprilagođeno održavanje malih matura'', poručile su mostarske osnovne škole.

Naime, Centar za psihološku podršku "Sensus" je, u suradnji s Gradom Mostarom, pokrenuo civilnu "Inicijativu o zabrani proslave mature u objektima koji toče alkohol".

Inicijativu je potpisalo 20 osnovnih škola u Mostaru, a njen neposredni cilj je tražiti od Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, da poduzme neophodne korake i mjere koje će u najkraćem roku omogućiti da se proslava malih matura ne održava u objektima u kojima se poslužuje alkohol.

"Sensus" podsjeća kako Zakon o unutrašnjoj trgovini i Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH izričito zabranjuju prodaju alkoholnih pića maloljetnicima. Međutim, rezultati istraživanja provedenog u Gradu Mostaru 2018.godine, pokazuju da se alkohol ipak konzumira na proslavama malih matura, pa tako 10.9 % maloljetnika ističu da je bilo alkohola na maloj maturi, 15% maloljetnika navodi da su konzumirali alkohol, a 22% navode da su njihovi vršnjaci konzumirali alkohol na proslavi male mature.

Dakle, iskustva s terena i rezultati istraživanja pokazuju da maloljetnici, iako zakon to ne dopušta, zloupotrebljavaju alkohol zato što imaju tu mogućnost, tj. zato što se dosljedno ne provodi zakon kojim je zabranjena prodaja alkohola maloljetnicima.

Potpisnici Inicijative su 20 osnovnih škola s područja Grada Mostara, kojom su iskazali spremnost za poduzimanje mjera za zaštitu maloljetnika u Mostaru od konzumacije alkohola za vrijeme obilježavanja malih matura, pri završetku osnovne škole.

Centar je Inicijativu dostavio Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, te je planiran sastanak s Ministrom, Rašidom Hadžovićem, na kojem će se prenijeti stavovi potpisnica u vezi mjesta održavanja malih matura.

Popis škola potpisnica:

 

 1. O.Š.Antuna Branka Šimića
 2. O.Š.Ilići
 3. J.U. Osnovna škola “Mustafa Ejubović – Šejh Jujo”
 4. Treća osnovna škola
 5. O.Š.Ivana Gundulića
 6. J.U.VI osnovna škola
 7. J.U.VII osnovna škola
 8. O.Š.Silvija Strahimira Kranjčevića
 9. O.Š.Cim
 10. O.Š.Bartola Kašića
 11. O.Š.Petra Bakule
 12. J.U.O.Š.Zalik
 13. O.Š.Vrapčići
 14. O.Š.Bijelo Polje
 15. O.Š.Gnojnice
 16. O.Š.Drežnica
 17. J.U. O.Š. Blagaj
 18. J.U.O.Š.”Omer Maksumić”
 19. O.Š.Marina Držića
 20. O.Š.Kruševo

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close