Od 19. do 23. listopada

Mostarske škole i vrtići - Koliko je pozitivnih, izliječenih, samoizolacija...

Što se tiče nastavnog osoblja, nijedan odgajatelj u vrtićima u ovom razdoblju prema službenim podacima nije bio pozitivan na Covid-19.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 10. 2020. u 13:45 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razdoblju od 19. do 23. listopada u predškolskim ustanovama u Gradu Mostaru jedno dijete je bilo pozitivno na COVID-19, dok ih se u ovom razdoblju 22 nalazilo u samoizolaciji, doznaje Bljesak.info.

Prema službenim podacima, u ovom razdoblju na razrednoj nastavi pozitivno na Covid-19 bilo je 32 djece, dok je izliječenih devet. U samoizolaciji u ovom razdoblju bilo je 117 djece.

600 djece uči na daljinu

Što se predmetne nastave tiče, 22 djece je bilo pozitivno na Covid-19, izliječenih je 12, dok je u ovom razdoblju broj samoizolacija bio 146.

U srednjim školama, broj pozitivnih na Covid-19 bio je 50, izliječenih u spomenutom razdoblju bilo je 20, dok je 411 djece bilo u samoizolaciji.

Nastavu na daljinu od 19. do 23. listopada pohađalo je 602 djece, dok su 33 odjela/grupe pohađale nastavu na daljinu.

Što se tiče nastavnog osoblja, nijedan odgajatelj u vrtićima u ovom razdoblju prema službenim podacima nije bio pozitivan na Covid-19.

U razrednoj nastavi četvero učitelja je bilo pozitivno, pet izliječeno te je određeno šest samoizolacija.

Osam nastavnika predmetne nastave bilo je pozitivno na Covid-19 u spomenutom razdoblju, šest je izliječenih a određeno je sedam samoizolacija.

U srednjim školama, broj profesora pozitivnih na Covid-19 je 12 a izliječeno je jedno, dok ih je u samoizolaciji 19.

Nove mjere

Podsjetimo prije osam dana u HNŽ-u su donesene nove mjere u kojima se, između ostalog, navodi da je obvezno nošenje zaštitnih maski za lice u školama za sve učenike od petog razreda nadalje.

Dan kasnije glasnogovornik Kriznog stožera Vlade HNŽ Pero Ćiro Pavlović potvrdio je kako neće doći do prekida u odvijanju nastave u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, od čega su roditelji strahovali.

''Obrazovni proces, koliko god uvjeti bili teški, se mora odvijati. Dva su načina - onaj najljepši, s učiteljem u učionici, i online, odnosno na daljinu, ali sve to ovisi od broja inficiranih učenika i djelatnika u školstvu'', rekao je Pavlović.

Radi se, kako kaže, na traženju modela kako da se najučinkovitije zaustavi proboj koronavirusa u obrazovne ustanove.

''Iz tog razloga smo donijeli odluku da se zabranjuju sve izvannastavne aktivnosti učenika. Mi ne želimo da djeca, pored redovnog boravka u školi, ostanu na sekciji ovoj ili na onoj, jer tamo će se oni, kroz to druženje još više zbližiti u smislu prijenosa, ako je netko od njih korona pozitivan'', rekao je u prošli četvrtak glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Iako su zabranjene vannastavne aktivnosti, ništa se nije promijenilo, sportski klubovi i škole i dalje redovito održavaju svoje programe i treninge.

Redovitim nošenjem maski na nastavi, roditelji su vjerovali da će se smanjiti broj samoizolacija. No, unatoč maskama, razmacima među klupama i distanci, djecu se opet šalje u samoizolacije.

Djeca najsigurnija u školama

Također,  dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a rekao je da su djeca najsigurnija u školama.

''Mi smo u Kriznom stožeru donijeli odluku da prvo štitimo zdravstveni sustav kako bi omogućio što duži rad. Zatim, da škole ostanu što duže u pogonu jer mislim da su djeca u školama najsigurnija, a zatvaranjem škola ta bi djeca prešla u kafiće koji su mnogo opasniji. Meni je logičnije da radi škola nego kladionice i zabavni klubovi'', rekao je Avdić.

Podsjetimo, ranije je za naš portal i Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja u HNŽ-u rekao kako su škole najsigurnije mjesto jer rijetko se dogodilo da se učenik zarazio u školi.

''U školama smo toliko odgovorni da su djeca odgovornija nego na početku. U školi držimo do mjera koje su dane, ali imamo problem što djeca od kuće donesu zarazu, pa ima i pozitivnih i izolacija, ali svakako, nastava se po meni treba odvijati klasično'', kaže Lauš, dodajući da trenutno rade anketu s učiteljima da vide i njihovo mišljenje, iako se ono, kaže, već zna.

''A mislimo na djecu, pored zdravlja naravno, najbolje bi bilo da se nastava izvodi u školama. Jer ako pređemo na online izgubili smo i godinu i generaciju. Inicijalni ispiti na početku godine pokazali su koliko je praznine ostalo kod djece i koliko se gradiva nije usvojilo. Dajte da napravimo sve da djeca idu redovno na nastavu u školu'', rekao je Lauš, jer ovo što smo do sada imali, slanje materijala preko platformi i vibera, nije online nastava.

Kopirati
Drag cursor here to close