Pozitivna priča

Mostarska i trebinjska škola na domišljat način obilježili Međunarodni dan mira

Srednja građevinska škola potrudila se da u suradnji sa Srednjom tehničkom školom iz Trebinja na domišljat način obilježi 21. rujan, Međunarodni dan mira.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 09. 2020. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak ove školske godine, ma koliko bio neobičan, obilježen je jednako neobičnom, ali i izuzetno pozitivnom pričom između Mostara i Trebinja.

Srednja građevinska škola potrudila se da u suradnji sa Srednjom tehničkom školom iz Trebinja na domišljat način obilježi 21. rujan, Međunarodni dan mira.

Foto: Srednja građevinska škola Mostar / Dan mira

Naime, u proteklih 7 dana po 14 učenika iz ove dvije škole svakodnevno su komunicirali putem društvenih mreža. Tokom ovog perioda nastojali su se uzajamno upoznati, razmijeniti mišljenja, iskustva, snove, nade... U ponedjeljak u 19:30 svi skupa su se našli na Zoom sastanku, gdje su čuli utiske nakon ovog sedmodnevnog druženja. Zahvaljujući ovoj virtualnoj komunikaciji stekli su nova poznanstva i kroz ETOS (etičnost, toleranciju, otvorenost i solidarnost), sklopili nova prijateljstva. Svakodnevna komunikacija se odvijala i među koordinatorima ovog projekta - direktoricom Srednje građevinske škole Mostar Sanelom Mesihović, direktorom Srednje tehničke škole Trebinje Darkom Rakićem, profesoricom turskog jezika Adnom Marić i profesoricom srpskog jezika i književnosti Jelenom Rudakijević.

Foto: Srednja građevinska škola Mostar / Dan mira

“Prvobitno smo planirali da trebinjske srednjoškolce ugostimo u Mostaru, ali smo zbog pandemije bili prisiljeni osmisliti online upoznavanje. Novac koji je bio namijenjen za realizaciju ovog malog projekta iskoristili smo za kupovinu prehrambenih artikala, koje smo donirali  Udruženju građana „Zajedno za naš grad“. Ovo udruženje svakodnevno priprema tople obroke za socijalno najugroženije stanovnike našeg grada. Projekt je realiziran u sklopu ETOS inicijative,  a pod  pokroviteljstvom  TPO fondacije iz Sarajeva.”, kaže direktorica Mesihović.

Projekti kakav je ovaj primjer su solidarne i tolerantne Bosne i Hercegovine i naročito su važni u odgoju i obrazovanju mladih ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close