Nitko ne odgovara

Mostar: Kako će vrtići raditi nadležne nije briga...

Ministarstvo obrazovanja u HNŽ-u, predškolskim ustanovama nije poslalo nikakve nove upute za početak rada, a na njihove upite ne odgovara.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 08. 2020. u 13:00 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrtići na jesen kreću s radom u punom kapacitetu, budući da nisu dobili posebne napomene za početak pedagoške godine, saznaje Bljesak.info u razgovoru s javnim i privatnim vrtićima.

Nadležno ministarstvo obrazovanja, kako nam kažu, već mjesecima ignorira predškolske ustanove, ne odgovarajući im na zamolbe i upite, a dobivaju samo, već uvedene i prepisane mjere, bez novih uputa.

U punom kapacitetu

''Budući da nismo dobili nikakve posebne napomene, krećemo u novu pedagošku godinu s punim odgojnim skupinama. U ponedjeljak smo slali žurnu zamolbu ministarstvu da se očituje. Imamo skupine od dvadeset djece i teško je pridržavati se svih mjera. Uz one osnovne i standardne mjere koje poštujemo, razdvajanje grupa će biti nemoguće prvenstveno jer nemamo ni kapacitet ni ljude za to'', rekla je za Bljesak.info Danijela Kegel, ravnateljica JU "Dječji vrtići" Mostar, objašnjavajući da će biti teško smanjiti broj djece, ako se to bude od njih zahtijevalo.

''Mi nećemo moći smanjiti broj djece ili reći koja djeca će dolaziti u vrtić, a koja ne. Za to jednostavno ne postoje kriteriji. Roditelji idu na posao, život ide dalje, djeca moraju biti u vrtiću'', poručila je Kegelj, ogorčena što od ministarstva nisu dobili ništa drugo, već prepisane ranije uvedene mjere, kojih se svakako pridržavaju.

I privatnici prepušteni sami sebi

Ivana Brkljača iz privatnog mostarskog vrtića 'Čudesna šuma' potvrdila je riječi ravateljice Kegelj, govoreći kako su vrtići prepušteni sami sebi jer im se ministarstvo nikako ne obraća.

''Prepušteni smo sami sebi, nisu nam se niti jednom obratili, osim na početku kada su vrtići dobili po jedan toplomjer. Nemamo nikakvog komentara na nezainteresiranost za predškolske ustanove, jer iskreno, ne znamo što bismo više rekli'', rekla je Brkljača, napominjući daprivatni vrtići  skrbe za više djece nego javni vrtići, za 1.100, što nije zanemariva brojka.

Potvrdila je da je u proceduri prijava Udruge privatnih predškolskih ustanova, u nadi da će tako organizirani moći lakše kontaktirati s nadležnima u ispunjavanju zajedničkih ciljeva.

Novinari portala Bljesak.info od početka tjedna pokušavaju telefonski stupiti u kontakt s ministrom obrazovanja u HNŽ-u Rašidom Hadžovićem, no do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti odgovre, koji zanimaju i vrtiće ali i roditelje.

Više bolovanja

Kristina Bevanda, specijalizant epidemiologije za Dom zdravlja Mostar kaže kako je teško procijeniti kolike će reperkusije imati na tijek pandemije broj vrtićke djece unutar skupine. 

''Ono što je sigurno da će porasti broj bolovanja unutar županije , što je veći broj djece unutar jedne skupine koja će trebati ići u samoizolaciju, ako bi se pojavilo pozitivno testirano dijete u toj skupini'', kaže Bevanda, dodajući da upute i naredbe koje su do sada dane su dosta općenite i data je mogućnost svakoj županiji da u skladu sa brojem oboljelih prilagođava te upute.

''Svakako svaki vrtićki prostor je različit, tako da daljnje dorade i prilagodbe tih uputa su potrebne i na razini same ustanove. Fizički razmak u svakom trenutku jednog vrtićkog dana, sigurno nije moguće održavati. Djeca su zaigrana, druže se tako da sigurno taj razmak neće biti moguće održavati u svakom trenutku.  Međutim, prilikom objeda, spavanja i sličnih aktivnosti moguće je i potrebno je napraviti plan kako bi smanjili mogućnost prijenosa na najmanji mogući'', kaže Bevanda, ističući kako Hercegovačko-neretvanska županija ima sreću da lijepo vrijeme potraje i kroz većinu jeseni, pa je uputno što više vrtićkog programa obavljati na otvorenom.

Ako netko bude pozitivno testiran...

''Ako dijete unutar skupine bude pozitivno testirano, tada cijela skupina i pripadajuće odgajateljice idu u samoizoalciju, upravo zbog toga što je nemoguće procijeniti koliko je to dijete s kojim djetetom bilo u kontaktu. To vrijedi i ako odgajateljica bude pozitivno testirana. Ako roditelj vrtićkog djeteta bude pozitivno testiran, tada njegovo dijete ide u samoizoalciju, a sva druga djeca unutar djetetove skupine nastavljaju sa redovnim radom uz strogo praćenje pojave simptoma'', kaže Bevanda.

Naravno, dodaje, i ovaj spomenuti protokol je podložan promjenama u skladu sa promjenama epidemiološke situacije ili u slučaju drugačijih naredbi od strane nadležnih kriznih stožera.

''Preporuka roditeljima i vrtićima jest da očekuju da će se unutar skupina tijekom ove godine pojaviti slučaj pozitivnog djeteta, ne treba biti u zabludi. Istovremeno ne treba se bojati, nego smireno pristupiti situaciji i javiti se liječniku za daljne upute'', preporučila je liječnica.

Vrtiće ignoriraju od početka pandemije

Podsjećamo, od početka pandemije predškolske ustanove mole nadležne da im se očituju po pitanju njihovog rada. Tražili su pomoć od ministarstva u vidu davanja smjernica kako da postupe i opstanu, posebice privatni vrtići, a odgovor na ista pitanja nisu dobili ni od županijske vlade, a u nekoliko kasnijih navrata ni medijima nije odgovoreno.

O vrtićima je za Bljesak.info u travnju govorio Rašid Hadžović ministar obrazovanja, znanosti i sporta HNŽ-a, ali to nije zadovoljilo vlasnike privatnih ustanova.

''Kad su u pitanju vrtići, koji su na samom početku pandemije uputili pismo u kojem traže pomoć oko financiranja, ministar je kazao kako su njihovi osnivači općine te da oni i spadaju pod njihovu ingerenciju, ali će se i njima, kroz odluke Vlade FBiH, pomoći da se ublaže štete koje su nastale ovom situacijom'', rekao je Hadžović.

Vlasnici su mu tada zamjerili što je, osim što opet nisu dobili odgovore, pogriješio govoreći o nadležnosti.

''Izjava ministra Hadžovića u kojoj se poziva na dopis vrtića i tvrdi da su vrtićima osnivači općine te da su isti pod općinskom ingerencijom, nas je u najmanju ruku iznenadila. Iznenađujuće je da ministar obrazovanja nije upoznat s člankom 7. Zakona o predškolskom obrazovanju u dijelu Osnivanje dječjeg vrtića prema kojem vrtić može osnovati općina, ali i druge domaće pravne i fizičke osobe, a svima je nadležno županijsko ministarstvo obrazovanja. Nadalje, ako je ministar našao vremena i pročitao dopis jasno je da je dopis upućen od strane predstavnika vrtića kojima su osnivači fizička i pravna lica, a ne općine'', krekla je tada vlasnica jednog vrtića.

Kopirati
Drag cursor here to close