Samoizolacija zdrave djece ljuti roditelje

Mostar: Teta i njena skupina u samoizolaciji

Puno je nepoznanica kroz koje se roditelji moraju probijati a koje se odnose na epidemiološke mjere koje su na snazi.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 09. 2020. u 11:00 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pozitivnog rezultata testa jedne tete u mostarskom vrtiću Zvončić, u samoizolaciji je teta i njena skupina.

''U subotu je stigao rezultat i test je bio pozitivan, od ponedjeljka su u samoizolaciji teta i skupina od 13 djece. Druga djeca i odgajateljice nisu, jer se nisu preklapali'', rekla je za Bljesak.info Danijela Kegelj, direktorica  J.U. Dječji vrtići Mostar, čija je jedinica vrtić Zvončić.

''Epidemiologija i pedijatrica prate situaciju'', dodala je.

Dan od kada se broji samoizolacija

No, roditeljima je problem što liječnici kao savjet daju samoizolaciju i ranije su najavljivali da će vršiti pritisak da skupina radi, no jutros ne zovu i skupina nije u vrtiću, kako je i preporučeno.

Jedan od problema i nelogičnosti koje smetaju roditelje je i dan od kada se broji samoizolacija.

Naime, liječnici samoizolaciju broje od dana kada se dobije nalaz, a bilo bi logičnije da se broji od dana kada je u ovom slučaju teta zadnji put bila u kontaktu s djecom. A roditelji se moraju snalaziti.

''Puno je nepoznanica kroz koje se roditelji moraju probijati a koje se odnose na epidemiološke mjere koje su na snazi. Recimo, jedan od ogromnih problema je trajanje smaoizolacije za vrtićku djecu. Djeca se stavljaju 14 dana u izolaciju ne od trenutka kad su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, nego od trenutka kad im je stiglo rješenje o samoizolaciji od nadležnih službi. Dakle, nekoliko dana više se bez razloga provodi u samoizolaciji. Također, roditelji ne mogu dobiti bolovanje ako je dijete u samoizolaciji nego su prisiljeni "snalaziti se" i dogovarati s poslodavce o tomu kako će ostati doma i čuvati dijete. To satavlja ogroman pritisak i na obitelji ali i na poslodavce'', rekao je za Bljesak.info roditelj djeteta vrtićkog uzrasta.

14 dana - vječnost za dijete

Tu je još i niz drugih problema s kojima se roditelji zapravo ne bi morali suočavati, kaže ovaj roditelj, da su mjere logično poduzete.

''Zašto da djeca budu u izolaciji ako nisu zaražena? Naime, 14 dana je cijela vječnost za dijete i činjenica da ono mora biti izoiirano nepovoljno utječe na psihofizički razvoj djeteta. K tomu, jednom kad se djeca vrate uz vrtiće ili škole, vrlo je vjerojatno da će "ni krivi ni dužni" uskoro opet morati u izolaciju jer je netko s kim su bili u kontaktu pozitivan, iako djeca ne moraju biti pozitivna'', rekao nam je roditelj.

Inače, otvaranje bolovanja roditeljima pravi velike probleme jer njega o izoliranom djetetu ne postoji u Zakonu, pa su brojni roditelji morali zagrebati stare rane i otvoriti bolovanje na neke prijašnje ili kronične probleme.

Problemi s bolovanjem

Ranije je glasnogovornica ZZO HNŽ-a Alenka Ban za Bljesak.info je rekla kako Zakon, na žalost, ne predviđa njegu izoliranog djeteta.

''Na žalost, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnik o privremenoj spriječenosti za rad ne predviđaju njegu izoliranog djeteta već samo njegu bolesnog djeteta. Ova problematika izlazi čak i iz okvira obveznog zdravstvenog osiguranja. Unatoč navedenom mi smo predvidjeli ovu situaciju i reagirali prema Federalnom ministarstvu zdravstva putem Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, a sve u cilju iznalaženja rješenja za ovu kategoriju osiguranika. Trenutno čekamo odgovor na dopis koji smo uputili'', pojasnila je Ban.

I Zavod i epidemiolozi čekaju odgovor od neke više istance, broj bolovanja u cijeloj županiji se znantno povećao, a roditelji se sami snalaze kako znaju, da zadrže posao, plaću, zdravlje i zdrav razum.

Kopirati
Drag cursor here to close