Biznis planiranje

Mostar: Studenti Studija turizma imaju ideju kako unaprijediti turizam

Studenti Studija turizma predstavili svoje ideje za unaprjeđenje turističke ponude Bosne i Hercegovine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 06. 2018. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 14.06.2018. godine, održano je natjecanje u biznis planiranju, prve generacije studenata Studija turizma na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru.

Studij turizma pokrenut je ove godine, kao rezultat prepoznavanja turizma kao značajne privredne grane u Bosni i Hercegovini, a u cilju usklađivanja obrazovnog sustava s tržištem rada. Navedeni Studij omogućuje profiliranje novih stručnih kadrova iz oblasti turizma koji bi mogli obavljati sve vrste poslova vezanih za pripremu, organizaciju, ugovaranje i realizaciju različitih vrsta usluga u turizmu, priopćeno je.

''Novi program prvog ciklusa studija oblikovan je sa ciljem da se ponude oni nastavni sadržaji koji će omogućiti potencijalnim studentima stjecanje odgovarajućih znanja, vještina i kompetencija iz oblasti turizma. Već prva generacija studenata pokazala je iznimnu zainteresiranost za praktično djelovanje, te u suradnji s nastavnim osobljem aktivno rade na primjeni teorijskih znanja u praksi, što će dodatno doprinijeti profiliranju sposobnih kadrova koji će moći odgovoriti svim izazovima tržišta rada, kako u današnjem vremenu tako i u budućnosti'', ističe voditeljica Studija turizma, doc.dr. Irma Dedić.

Ove godine, po prvi put, svoje biznis ideje predstavili su studenti dva novoosnovana studija, Studija turizma i Studija poslovne informatike, a projekti su kreirani pod mentorstvom doc.dr. Irme Dedić u sklopu predmeta “Menadžment u turizmu“ i „Menadžment“, a s ciljem stjecanja znanja i sposobnosti iz oblasti menadžmenta.

Manifestacija je završena proglašenjem najboljih timova, koja su prema mišljenju žirija kreirali najkvalitetnije biznis planove.

Treće mjesto su dijelila dva tima, tim čiji je biznis plan nosio naziv „Present“ i tim koji je predstavio biznis plan pod nazivom „Smart shopping“, dok je drugo mjesto osvojio tim čiji je biznis plan nosio naziv „The little field pomegrate“.

Prema mišljenju žirija najkvalitetniji projekt imao je tim studenata koji su kreirali biznis plan pod nazivom „Hercegovina splendid“.

Pored navedenih timova, nagradu za inovativnost ideje i način prezentiranja dobio je i tim pod nazivom VR/AR.

Kvalitetu koncipiranih biznis planova ocjenjivao je žiri u sljedećem sastavu: Josipa Terzić Rezić (Apriori BH); Dženan Šarić (Fondacija Mozaik); Adi Đukić (Agencija Web studio); Ivan Dodig (Turizmolog, turistički novinar i bloger).

„Ovo je jedinstvena prilika za sve studente Studija turizma. Pohvalna je činjenica da je menadžment Studija osigurao aktivnosti na kojima studenti mogu da prezentiraju svoje biznis ideje, a pored ostalog da povežu studente sa investitorima i osobama iz realnog sektora koje mogu da im daju povratnu informaciju i usmjere ih u pravcu realiziranja njihovih ideja. Radovat će nas da i dalje budemo dio ove inicijative i nastavimo suradnju sa Ekonomskim fakultetom i Studijom turizma“, istakao je Dženan Šarič, projekt menadžer Fondacije Mozaik.

 „Pozitivno sam iznenađen studentima i njihovim sjajnim idejama. Iako su tek na prvoj godini studija, pokazali su zrelost i profesionalnost svojim sistematskim pristupom u izradi radova i realnim/lako ostvarivim biznis idejama. Sve pohvale organizatorima, vrijednom nastavnom osoblju Ekonomskog fakulteta i Studija turizma. Bilo je zadovoljstvo drugu godinu zaredom biti dio pozitivne priče i osjetiti energiju koja ulijeva nadu u bolju budućnost naših mladih. Nadam se da studenti neće stati na ovome, te da će uz pomoć Fondacije Mozaik iskoristiti sve prilike za mentorstva i financijsku podršku te se odvažiti na pokretanje vlastitog biznisa. Vrata naše agencije WebStudio su također otvorena za sve mlade ljude i besplatno savjetovanje oko pokretanja biznisa i digitalnog marketinga“, Adi Đukić - vlasnik Agencije Web Studio.

„Studenti su prezentirali sjajne ideje i pokazali razumijevanje svih segmenata potrebnih za formiranje uspješnog biznis plana. Profesori rade izvanredan posao i potiču poduzetnički duh u studentima. Iskreno sam zahvalna na prilici koju sam dobila da podržim sjajan rad studenata i profesora Univerziteta „Džemal Bijedić“'', rekla je  Josipa Terzić – Rezić, vlasnica Agencije za profesionalno usavršavanje Apriori BH.

„Studenti turizma i poslovne informatike su ozbiljno i temeljito pristupili izradi biznis planova, te su na natjecanju pokazali da su shvatili značaj i ulogu biznis plana u gospodarstvu. Turizam kao sektor koji obuhvaća širok spektar djelatnosti daje studentima šansu i mogućnost da se u toj širini pronađu, kao što su prikazali u svojim prezentacijama biznis planova na temu interpretacije kulturne i prirodne baštine, ugostiteljstva, ekološke agro proizvodnje, te informacijskih tehnologija u turizmu. Raduje me da su studenti prve godine ovladali elementima biznis plana i više od mojih očekivanja, a izrazita mi je čast što sam sudjelovao u radu Komisije za ocjenjivanje zaista odličnih i inovativnih ideja mostarskih studenata. Vodstvu Studija iskazujem punu podršku u iznalaženju rješenja svakodnevnih izazova s kojima se visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini susreće“, rekao je Ivan Dodig, turizmolog, turistički novinar i bloger.

Kopirati
Drag cursor here to close