Djela, a ne riječi

Mostar: Studenti s Univerziteta jasni - kakva školarina, takva i nastava

''Podsjećamo uprave svih fakulteta i predmetne nastavnike da su se dužni konsultirati sa predstavnicima studenata određene godine studija'', rečeno je iz Unije studenata.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 10. 2020. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Studenti Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru traže i zaslužuju adekvatan nastavni proces, za što uredno i redovno plaćaju školarine'', poručeno je iz Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Djela, a ne riječi

Ističu kako su svjesni činjenice da trenutna epidemiološka situacija u gradu nije zadovoljavajuća i ''poštujući sve naredbe, mjere i preporuke kriznih štabova, dužni smo istaknuti kako velika većina studenata podržava klasičan model izvođenja nastave 'in class', a pogotovo na tehničkim fakultetima, te iz onih predmeta iz kojih je neophodna veća interakcija na relaciji profesor - student zbog boljeg i efikasnijeg savladavanja gradiva''.

Pozdravljaju usvajanje Odluke Senata Univerziteta o početku i realizaciji nastave za akademsku 2020/2021.godinu.

''Nastavni proces na organizacijskim jedinicama i univerzitetskim studijima na Univerzitetu se provodi kombinirano: klasičnim načinom koji podrazumijeva fizičko prisustvo i interakciju studenata i nastavnika/suradnika i online. Dali smo prioritet izvođenju nastave, održavanju konsultacija, ispita i drugih oblika nastave na klasičan način, strogo poštujući važeće higijensko-epidemiološke mjere koje budu na snazi i odredbe usvojenog Kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu bolesti COVID-19'', rečeno je s Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru za Bljesak.info ističući kako je plan da organizacijske jedinice i univerzitetski studiji, u dogovoru sa predmetnim nastavnicima i predstavnicima studenata odgovarajuće godine odlučuju o načinu izvođenja nastave na svakom specifičnom predmetu unutar svake studijske godine na studijskom programu.

''Studenti odnosno njihovi predstavnici direktno odlučuju o akademskim pitanjima'', rečeno je s Univerziteta.

Zato iz Unije studenata posebno naglašavaju da uprave to i čine.

''Podsjećamo uprave svih fakulteta i predmetne nastavnike da su se dužni konsultirati sa predstavnicima studenata određene godine studija, te uvažiti mišljenje i poštovati stav većine studenata, zbog kojih visokoškolske ustanove i postoje'', priopćeno je.

''Razumijevajući situaciju u vezi sa epidemijom korona virusa i činjenicu kako i među studentima i nastavnim osobljem ima osoba koje spadaju u rizične kategorije, nelogično je i nekonzistentno da se studentima na nekim fakultetima uskraćuje mogućnost održavanja nastave “u učionici” poštujući epidemiološke mjere, dok je istovremeno i za nastavno osoblje i za studente puno veći rizik od zaraze u zatvorenim ugostiteljskim objektima, bez maski i distance'', ističu.

Moglo je i bolje

Što se tiče online nastave, s Univerziteta ističu kako učenje na daljinu kod njih postoji već godinama pa su studenti i nastavno osoblje već otprije upoznati s korištenjem platforme, a apsolutnom tranzicijom klasične nastave u njen oblik u dijelu ljetnog semestra prošle akademske godine smatraju da je urađen relativno dobar posao.

''Primjedbi i sugestija na online nastavni proces je bilo. Moguća unapređenja su detektirana i pravilno adresirana'', istaknuto je za Bljesak.info.

Iz Unije su podsjetili kako pozdravljaju odluku pojedinih fakulteta i studija koji su odlučili da se nastava počne odvijati na klasičan način uz fizičko prisustvo, te ''još jednom izražavamo nadu kako će se i na ostalim fakultetima poštovati stav većine studenata, te iznaći adekvatni modeli za izvođenje nastave, prvenstveno misleći na formiranje manjih grupa i korištenje većih prostorija, te obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, što je i obuhvaćeno donesenom Odlukom na sjednici Senata Univerziteta, čije provođenje tražimo u potpunosti''.

Zato s Univerziteta navode kako organizacijske jedinice i univerzitetski stsudiji u svom radi u prilikom izvođenja nastavnog procesa poštuju važenje higijensko-epidemiološke mjere koje su na snazi.

''Planiran je nastavni proces sa manjim brojem studenata po grupama uz minimalno zadržavanje studenata po hodnicima i zajedničkim prostorijama na Univerzitetu/fakultetima i sl.'', istaknuto je.

Inače, na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru studira više od 4000 studenata, a u nastavnom procesu sudjeluje oko 400 nastavnika i suradnika.

 
Kopirati
Drag cursor here to close