Motivacija učenika

Mostar: Stipendije za učenike koji upišu zanat u Građevinskoj školi

Od 2005. godine u Građevinskoj školi Mostar nijedan učenik nije se opredijelio za zanatsko zanimanje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 05. 2018. u 06:57 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok velika zainteresiranost pri upisu u srednju školu vlada za određena zanimanja poput onih koja se vežu za medicinsku struku, za građevinsku se rijetki odlučuju. Deficitarnost je očita, a kako bi se stanje promijenilo, za svakog učenika koji upiše zanatski smjer u Građevinskoj školi Mostar bit će osigurana stipendija, objavila je Federalna televizija.

Od 2005. godine u Građevinskoj školi Mostar nijedan učenik nije se opredijelio za zanatsko zanimanje. 

S druge strane, tržište vapi za zanatlijama, naročito betonircima, armiračima, zidarima, ali i za ostalim zanatima građevinske struke. Stoga, pojavila se potreba za motivacijom učenika, pa je Građevinska škola Mostar zajedno s mostarskom Gradskom komorom i određenim građevinskim firmama odlučila za svakog učenika koji upiše zanat osigurati mjesečnu stipendiju u iznosu od 100 KM.

"Već godinama raspisujemo natječaj za ova zanimanja, međutim, prijavljuje se suviše mali broj učenika: šest do osam, što nije dovoljno za formiranje bilo kojeg odjeljenja i onda smo došli do zaključka da bi možda dobar stimulans bio novac", kaže Sanela Mesihović, direktorica Srednje građevinske škole Mostar.

Osim novčane podrške, za učenike će biti osigurana i besplatna praksa. A s obzirom na to da će se na taj način moći steći uvid u njihov rad, nakon školovanja za neke od njih otvorit će se i mogućnost zaposlenja.

Kopirati
Drag cursor here to close