Pravni fakultet

Mostar: Simulacija usvajanja direktive u Vijeću Europske unije

Na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, studenti treće godine pod mentorstvom doc. dr. Emine Hasanagić pripremili su simulaciju usvajanja direktive u Vijeću Europske unije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 04. 2018. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" organizira Simulaciju usvajanja direktive u Vijeću Europske unije. Simulacija  će se održati 4.5.2018. godine (petak) u 12 sati, u sali za sastanke Pravnog fakulteta.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, studenti treće godine pod mentorstvom doc. dr. Emine Hasanagić pripremili su simulaciju usvajanja direktive u Vijeću Europske unije.

Simulacija je pripremljena u okviru praktičnog dijela nastave iz predmeta Pravo Evropske unije, te je izvedena u Sali za sastanke Pravnog fakulteta u sklopu manifestacije Dan otvorenih vrata. Simulaciji su prisustvovali brojni gosti, uključujući i studente četvrte godine Pravnog fakulteta u Zenici, koji su posjetili Pravni fakultet u Mostaru kao rezultat dugogodišnje saradnje dvaju pravnih fakulteta.

Studenti Pravnog fakulteta u Mostaru su pripremili simulaciju usvajanja poznate Direktive o kakau i čokoladnim proizvodima namijenjenim prehrani ljudi, odnosno tzv. „Direktive o čokoladi“. Ovo je slučaj koji se redovno izvodi na domaćim i stranim fakultetima na kojima se izučava predmet Pravo Europske unije, ali se često koristi i na seminarima i radionicama kao način osposobljavanja državnih službenika za razumijevanje procesa stvaranja prava Evropske unije, a koji dolaze iz država kandidatkinja za članstvo u uvropskoj uniji.

Putem simulacije studenti stiču neophodno praktično znanje i razumijevanje funkcionisanja institucija EU i načina usvajanja zakonodavstva EU, kao i upoznavanje mnogih važnih pitanja s kojima se države članice moraju baviti, kako se EU sve više integrira. Studentski timovi predstavljaju države članice EU u Vijeću koje raspravljaju o predloženoj direktivi. Putem ovakvih praktičnih vježbi studenti razvijaju važne vještine, kao što su: istraživanje i analiza, pregovaranje i rasprava, kritičko razmišljanje, sposobnost timskog rada.

Gore pomenuta direktiva usvojena je nakon 20 godina duge tzv. „čokoladne bitke“ u EU. Od vremena osnivanje Evropske unije 1952. do 1973. godine, stvari su bile jednostavne što se tiče čokolade. Čokolada je pravljena od dodavanja kakao maslaca u mlijeko, čokoladnog likera i šećera - kao što je bilo od sredine 1800-ih. Ova receptura je korištena u velikoj mjeri u kontinentalnoj Evropi.

Međutim, u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu koristi se drugačiji recept već više od 100 godina, kao što je naprimjer Cadburyova čokoladna šipka, koja je lakša i čvršća od tipične kontinentalne čokolade. U Irskoj i Velikoj Britaniji, proizvođači čokolade koriste manje kakaovih krutih tvari i često zamjenjuju biljna ulja za neke od kakaovih maslaca. Problem je nastao kada su Irska i Velika Britanija postale članice Evropske unije 1973. godine. Jedna od glavnih svrha EU bila je promicanje slobodne trgovine među njenim članicama u nadi da će ekonomska integracija spriječiti novi veliki rat. Čokoladni proizvođači u zemljama poput Belgije i Francuske smatrali su da ova lakša čokolada nije uopće prava čokolada, te je od 1973. Ircima i Britancima bilo zabranjeno da prodaju svoj stil čokolade u bilo kojoj drugoj zemlji članici EU. Također je i Austriji, Finskoj, Švedskoj, Portugalu i Danskoj, koje su kasnije postale članice EU, zabranjeno prodavati vlastite verzije čokolade koje su slične Cadburyju, izvan svojih granica.

Zadatak studentskih timova jeste da kvalificiranom većinom (55% glasova država članica koje predstavljaju najmanje 65% stanovništva EU) usvoje direktivu koja će predstavljati kompromisno rješenje kojim će biti zadovoljne obje grupe država članica – puritanske države koje proizvode čokoladu po tradicionalnoj recepturi, te – nepuritanske države koje koriste drugačiji recept za čokoladne proizvode, uz veće količine biljnih ulja.

Studentski timovi predstavljaju sljedeće države članice: Belgija, Francuska, Španija, Austrija, Finska, Irska, Velika Britanija, priopćeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close