Stručno usavršavanje

Mostar: Ravnatelji škola na obuci OSCE-a

Model, koji je predstavljen svim ministarstvima obrazovanja u BiH, predstavlja korak dalje u sustavnom unapređenju znanja i vještina ravnatelja škola
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 11. 2018. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije,  u Mostaru organizira obuku prema Modelu za stručno usavršavanje ravnatelja predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova.

Svrha Modela je unaprijediti kvalitetu obrazovanja i pružiti pomoć školama u promoviranju tolerancije i međusobnog razumijevanja, priopćeno je iz OSCE-a.

''Ovo je treća u nizu obuka, 2016. godine smo s ministarstvom napravili standarde i model obuke za ravnatelje. Cilj nam je povećati znanje vještine i sposobnosti ravnatelja i pružiti okvir za sistematski način usavršavanja da nije ad hoc, nego da postoji sustav u kojem se znaju koraci, a čitav proces završava evaluacijom njihovog rada'', rekla je službenica za obrazovanje u Misiji OSCE-a u BiH Slađana Ćurak.

Dodala je da se model obuke sastoji od dva segmenta jedan je administrativni koji govori u ljudskim resursima, financijama i upravljanjem, a drugi je karakterističan za školu, nastava i učenje.

''Cilj nam je da se vratimo na onu temu koja je primarna za školu, a to je nastava i učenje, kako djeca uče, zašto uče i šta uče, tako da na današnjoj obuci imamo stručnjake iz Beograda, koji se bave temom aktivnog učenja i koji će predstaviti tu temu i čitav taj koncept direktorima škola'', naglasila je Ćurak.

U ovom ciklusu, kako je navedeno ranije, obuku prolazi oko 80 ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja HNŽ-a.

Ravnatelj Osnovne škole "Suljo Čilić" iz Jablanice Edin Idrizović kazao je kako su se direktori osnovnih škola aktivno uključili u izradu Modela za stručno usavršavanje direktora te da je ovo jedna od obuka koja će im uvelike pomoći u budućem radu.

Svrha predstavljenog Modela, ističu organizatori, je unaprijediti kvalitetu obrazovanja i pružiti pomoć školama u promoviranju tolerancije i međusobnog razumijevanja, a ovaj model predstavlja korak dalje u sistemskom unapređenju znanja i vještina direktora škola.

Model, koji je predstavljen svim ministarstvima obrazovanja u BiH, predstavlja korak dalje u sustavnom unapređenju znanja i vještina ravnatelja škola.

Kopirati
Drag cursor here to close