Predstavljene smjernice

Mostar: Prepoznati i ukloniti diskriminaciju u obrazovanju

Predstavljene smjernice za prepoznavanje diskriminacije u obrazovanju u BiH
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 04. 2018. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u oblasti obrazovanja u Bosni u Hercegovini (BiH), dokument izrađen uz podršku Misije OESS-a u BiH, predstavljene su u četvrtak u Mostaru.

Smjernice su pripremili članovi Radne grupe imenovane od strane nadležnih obrazovnih vlasti u BiH, koja je imala ulogu analizirati i utvrditi osnovne pojave diskriminacije u oblasti obrazovanja, kako bi predočili osnovne smjernice za prepoznavanje i dali preporuke za zaštitu od diskriminacije.

Sadrži osnovne ocjene, stavove i preporuke i ukazuje na temeljne probleme i prepreke koji uzrokuju diskriminaciju u ostvarivanju prava na obrazovanje te preporučuje kako uspješno prevladati pojave diskriminacije u ovoj oblasti.

Uoči predstavljanja smjernica jedan od eksperata angažiranih u njihovoj izradi Zlatko Brkić rekao je kako su smjernice rezultat intenzivnog i dugotrajnog rada i posebnog sustava koji je korišten, a to je potpuna suglasnost svega onoga što se nalazi u ovim smjernicama.

Dodao je kako smjernice trebaju podizati razine svijesti o problemu diskriminacije u obrazovanju, te potrebi prepoznavanju i sprječavanja diskriminacije.

''Što se tiče pravnog sustava u BiH u velikoj mjeri slijedimo standarde koje propisuje međunarodno pravo što se tiče raznih razina obrazovanja'', kazao je Brkić, naglašavajući kako je ono što ne dostaje je implementacija tog normativnog dijela u stvarnom životu.

Istaknuo je kako Zakon o zabrani diskriminacije postoji dugi niz godina, ali je malo postupaka koji se pokreću koristeći taj zakon, nema razrađenog sustava i mehanizma.

Brkić je naglasio kako treba najviše inzistirati na uporabi mehanizama koji već postoje, a oni koji nedostaju, treba ih izgraditi i unaprijediti.

 ''Smjernice su upućene svim onim koji na bilo koji način sudjeluju u obrazovnom procesu, a glavni cilj je da kroz obrazovanje omogućimo najbolji razvoj naše djece. a i svih onih koji se obrazuju'', zaključio je Brkić, navodeći kako će one biti jedan naputak i okvir koji bi bilo poželjno da koriste sve institucije vlasti.

Jedan od eksperata angažiranih u radnoj grupi za izradu Smjernica Mile Dmičić kazao je da je ovo jedna zbirka preporuka, savjeta,putokaza, zahtjeva i svega onoga što bi u budućem zakonodavstvu BiH i nižih teritorijalnih i političkih jedinica trebalo ugraditi u dokumente kako zakonskih tako i nižeg razina.

Dodao je kako su smjernice jedan dokument orijentiran ka najdragocjenijoj grupi ili resursu jedne države djeci i mladima, kako bi osigura razinu organizacije koja će eliminirati  sve vidove diskriminacije ne samo u obrazovanju već i općenito u njihovom odrastanju u društvu.

Istaknuo je kako je potrebno otkloniti sve zapreke koje diskriminiraju dijete i mlade u državi.

''Do jedinstvenog sustav u obrazovanju u državi teško je doći'',  rekao je Dmičić, naglašavajući kako treba voditi računa da se postigne proporcionalnost važnosti onima kojima su smjernice namijenjene, bez obzira hoće se za kraće ili duže vrijeme osigurati bolji normativni okvir.

Naglasio je kako je njihova obveza prepoznati i u praksi otkriti sve ono što stavlja djecu i mlade u neodgovarajući položaj.

''Najčešći oblici diskriminacije se najčešće pojavljuju od najlošijih životnih situacija mladih ljudi od invaliditeta do svega onoga što predstavlja fizičku zabranu ili nemogućnost svladavanja koji se pojavljuju u školskim objektima'', kazao je Dmičić.

Kopirati
Drag cursor here to close