Velika zabrinutost

Mostar: Obrazovne institucije traže policijski nadzor

Obrazovne institucije smještene u USRC „Midhat Hujdur Hujka“, traže policijski nadzor cijelog lokaliteta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 01. 2018. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici obrazovnih institucija sa sjedištem u Univerzitetsko sportsko rekreativnom centru „Midhat Hujdur Hujka“ danas su na sastanku izrazili zabrinutost zbog sve češćih ataka na imovinu, objekte u krugu Kampusa Sjevernog logora, navodi se u upozorenju.

Sastanak, kojem su prisustvovali rektor Univerziteta 'Džemal Bijedić' prof. dr. Sead Pašić, direktor Srednje medicinske škole Alija Muhibić,  direktor Osnovne Škole Zalik mr. Džemal Juklo, direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dino ef. Maksumić, imam džamije u Sjevernom logoru Šefik ef. Čavčić i Salem Marić predsjednik Gradskog Odbora SDA Mostar inicirao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Tijekom sastanka najviše se razgovaralo o sigurnosnom aspektu i zaštiti studenata, učenika, službenih prostorija i druge imovne koja se nalazi u kampusu.

Izrazili su zabrinutost zbog činjenice da istražni organi MUP-a Hercegovačko - neretvanske županije skoro u pravilu, u proteklih nekoliko godina, nisu pronašli počinitelje, niti otkrili motive kaznenih dijela na prostoru Kampsua.

Podsjetili su na pojedinačne slučajeve paljenja tri zgrade Univerziteta i pokušaj paljenja Univerzitetske biblioteke, što se smatra krajnje necivilizacijskim i neprimjerenim činom. Sudionici sastanka suglasili su se da od nadležnih organa MUP-a HNŽ zatraže što dosljedniju zaštitu cijelog Kampusa, u kojem dnevno, po raznim osnovama, boravi nekoliko tisuća ljudi, na način adekvatnog video i policijskog fizičkog nadzora.

Od nadležnih gradskih i županijskih organa i institucija, sudionici sastanka, zatražili su što hitnije izmještanje Kampusu neprimjerenih i nepripadajućih aktivnosti i pojedinaca, te dosljednu građevinsku zaštitu razrušenih i napuštenih objekata. 

Budući da se radi o izrazito frekventnom lokalitetu, od ogromnog značaja za obrazovanje, razvoj sporta i rekreaciju uputili su apel svim građanima Mostara da budu svjesni važnosti tog lokaliteta i da svojim odnosom doprinose daljem njegovom uređenju i funkcionalnosti, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close