Zabranjen ulazak u škole

HRS: Školstvo u raljama politike - stranka zabranila stručni nadzor u školama

Na zahtjev Aktiva ravnatelja srednjih škola i Udruge ravnatelja osnovnih škola HNŽ-a, Ured Vlade HNŽ od ministra Hadžovića traži stavljanje van snage Pravilnika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 08. 2021. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S jedne strane imamo više odličnih učenika po osnovnim i srednjim školama nego ikada, s druge strane imamo rezultate PISA testova koji pokazuju kako nam je svaki drugi učenik funkcionalno nepismen i Mostar kao najlošiji u državi po tom pitanju. Očigledno nešto nije u redu. Ono što nije u redu je činjenica kako je cjelokupni sustav školstva postao političko-stranački plijen'', navodi Hrvatska republikanska stranka Mostar u svom današnjem priopćenju.

Kažu da kroz djelovanje u zakonodavnim tijelima u županiji i vijeću HRS pokušava djelovati na poštivanju pedagoških standarda i normativa, što putem inicijativa, što putem pravosudnih organa.

''Koliko više i detaljnije ulazimo u analize sustava školstva, isplivava stranačko uplitanje u ono što bi nam moralo biti najsvetije, a to je budućnost naše djece. Nevjerojatno nam je da je službeno, Odlukom Vlade definirano, kako svako upošljavanje u školama mora odobriti ministar obrazovanja. Valjda, kako bi se osiguralo da ne zaluta u školu netko stranački nepodoban. No, putem naših vijećničkih i zastupničkih inicijativa došli smo do još nevjerojatnijeg podatka: još od 2017. godine ZABRANJEN je odlazak stručnih savjetnika iz Zavoda za školstvo u nadzore osnovnih i srednjih škola'', navode iz HRS-a.

Kažu da na osnovu tog Pravilnika o stručno pedagoškom nadzoru Zavod za školstvo, kao krovna institucija za školstvo, ima obvezu nadzora osnovnih i srednjih škola.

''Na zahtjev Aktiva ravnatelja srednjih škola i Udruge ravnatelja osnovnih škola HNŽ-a, Ured Vlade HNŽ od ministra Hadžovića traži stavljanje van snage Pravilnika. Budući da Aktiv i Udruga nisu nikakve zakonske institucije kojima Zavod treba/mora polagati račune ili ih uvažavati, ministarstvo se oglušuje na isto. No, tada na scenu stupa ravnatelj zavoda Željko Ćorić, kao pravi vojnik stranke te inzistira da se ''Pravilnik stavi u fazu mirovanja'' i zabranjuje svojim djelatnicima odlazak na supervizijske nadzore osnovnih i srednjih škola'', kažu iz HRS.a dodajući da su svi ravnatelji imenovani putem stranačkih, nipošto stručnih procedura, jednako kao i ravnatelj Zavoda.

''Neće njima neki tamo stručni savjetnici gledati njih kako rade, bez obzira što Zakon obvezuje sasvim suprotno. Valjalo bi ih priupitati kako se to neki propis „stavlja u fazu mirovanja“? Zakon, Pravilnik ili bilo kakav propis ili vrijedi ili ne vrijedi. Faza mirovanja ne postoji kao pojam. Sve ovo na površinu je isplivalo nakon naše zadnje inicijative u Skupštini HNŽ-a gdje smo tražili od premijera Nevenka Hercega odgovor na pitanje o izvješćima općeg i užestručnog nadzora obrazovnih usluga. Isplivali su na površinu dokumenti u kojima se sva ova politička zlouporaba školstva regulirala, tobože, Odlukama Vlade. Dakle, ne samo da se politički dirigiraju upošljavanja u školama, onemogućilo se i stručnim nadzornim službama eventualno diranje u njihov način rada i to još od 2017. godine'', navodi se u priopćenju republikanaca.

Dodali su da je ovo odgovor na pitanja zašto su nam djeca funkcionalno nepismena, iako njihove ocjene govore sasvim suprotno, ako ste se pitali zašto roditelji sve češće ispisuju djecu iz jedne škole i prebacuju u drugu ili, primjerice, roditelji s područja Čapljine ispisuju djecu iz škola i upisuju ih u Metković, ako ste se pitali zašto se mijenjaju Statuti obrazovnih institucija kako bi se prikrilo nezakonitosti ministarstva obrazovanja, kako je moguće da se školske prostorije i obrazovni materijal koristi u predizborne svrhe.

''Škole i cjelokupni sustav obrazovanja su u službi političkih stranaka, a ne općeg dobra i dobra naše djece. HRS je na zadnjoj sjednici Skupštine tražio od Ureda Vlade sva izvješća nadzora osnovnih i srednjih škola, što je zakonska obveza. Ukoliko istih ne bude, ne samo da ćemo tražiti političku odgovornost Vlade HNŽ-a i Zavoda za školstvo, nego ćemo pokrenuti i pravne korake pri nadležnim institucijama zbog kršenja zakona. Vrijeme je da konačno netko stane u kraj neofeudalnoj eliti kojoj ništa nije sveto, pa ni budućnost naše djece'', naveli su u priopćenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close