Radionica u Mostaru

Mostar: Mediji trebaju osigurati fer i objektivne informacije glasačima na izborima

Na mostarskoj radionici urednici i novinari su se podsjetili na pravila izvještavanja u predizbornom periodu te su govorili o izazovima sa kojima se susreću u kreiranju medijskih sadržaja i pristupu kandidatima na izborima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 08. 2018. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mediji imaju obavezu pravedno, profesionalno i stručno pratiti izborne aktivnosti uz dosljedno poštivanje novinarskog kodeksa, te općeprihvaćenih demokratskih principa i pravila, posebno osnovnog principa slobode izražavanja, rečeno je danas na radionici o izvještavanju medija tijekom predizborne kampanje.

Na mostarskoj radionici urednici i novinari su se podsjetili na pravila izvještavanja u predizbornom periodu te su govorili o izazovima sa kojima se susreću u kreiranju medijskih sadržaja i pristupu kandidatima na izborima.

Elma Džaferović iz sektora za emitiranje Regulatorne agencije za komunikacije BiH govorila je o odgovornosti medija i ulozi regulatora u predizbornom procesu.

Džaferović je predstavila pravni okvir za djelovanje elektronskih medija tijekom predizborne kampanje, koji je sadržan u poglavlju 16 Izbornog zakona BiH i pravilniku o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

"Pravilnik za javne elektronske medije predviđa plaćeno političko oglašavanje u trajanju od 30 minuta po političkom subjektu tjedno. Obavezno je neposredno obraćanje za sve političke subjekte iz zone pokrivanja u trajanju od minimalno tri minute", istaknula je Džaferović.

Novinarka Vera Soldo podsjetila je na međunarodne preporuke za izvještavanje medija tijekom predizborne kampanje. „Međunarodne norme predviđaju slobodu kritike kroz satirične novinarske forme. Politička satira danas ima najveću snagu i uticaj od svog nastanka i predstavlja svojevrsan alat kontrole i nadzora javnih, političkih i društvenih pojava i procesa“, istaknula je Soldo.

"Često je kršenje i nepoštivanje preporuka međunarodne zajednice ali profesionalna medijska zajednica ne smije prestati na njih ukazivati, jer je samo to put ka kvalitetnom izvještavanju, čuvanju demokracije i novinarske profesije", dodala je Soldo.

Radionica 'Izvještavanje medija tijekom predizborne kampanje' okupila je 20 novinara i urednika iz Mostara, Nevesinja, Čapljine i Konjica i održana je u okviru BASE projekta koji financiraju Europska unija i USAID, navedeno je u priopćenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close