Konferencija

Mostar: Izjednačiti kriterij priznavanja visokoškolskih kvalifikacija

U sklopu ovog projekta urađena je analiza zakonodavnog djela, koji se odnosi na priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i preporuke su da se te procedure, standardni kriteriji ujednače na prostoru BiH.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 11. 2019. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt ''Osnaživanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju'', koji financira Europska unija finaliziran je završnom konferencijom. U projektu je riječ o području visokog obrazovanja i u europskom području visokog obrazovanja ukupno je danas 48 zemalja, među kojima su BiH i Hrvatska.

Ovaj projekt imao je za cilj zapravo osnažiti institucionalne kapacitete u BiH, a Republika Hrvatska je sa svojim kapacitetima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja zapravo bila vodeći partner u cijelom ovom postupku uz predstavnike Francuske i Litve.

''Cilj je na jednom mjestu u jednoj državi imati jednu instituciju u kojoj će kad netko dođe iz vani želeći priznati kvalifikaciju i doći raditi u BiH to moći. Isto tako, vrlo je važno da i ta kvalifikacija koju će netko ostvariti u BiH, kad sutra ode u bilo koju zemlju europskog područja visokog obrazovanja to isto može napraviti'', istaknula je Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Foto: Bljesak.info / Mostar: Izjednačiti kriterij priznavanja visokoškolskih kvalifikacija

U sklopu ovog projekta urađena je analiza zakonodavnog djela, koji se odnosi na priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i preporuke su da se te procedure, standardni kriteriji ujednače na prostoru BiH, istaknuo je Damir Ljubić, direktor Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja BiH.

Osnovni rezultati projekta su unaprijeđen sustav priznavanja visokoškolskih kvalifikacija, pomoć pri usklađivanju zakonodavstva i postupaka priznavanja s odredbama Lisabonske konvencije o priznavanju, te osnaženi kapaciteti nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, kao i izrađivanje i pilotiranje baze podataka za stručno priznavanje inozemnih kvalifikacija u BiH.

Završna konferencija projekta 'Osnaživanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju' održana je u utorak, 19. studenog u konferencijskoj dvorani hotela Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close