Srednjoškolci

Mladi mostarski znanstvenici i istraživači kod ministrice Dilberović

Ministrica Dilberović čestitala je učenicima na kreativnosti i inovativnosti koja je, kako je kazala, rezultirala zanimljivim znanstvenoistraživačkim projektima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 10. 2017. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović primila je u petak u Mostaru mostarske srednjoškolce, mlade znanstvenike, istraživače i njihove mentore koji su sa svojim projektima sudjelovali na manifestaciji "Europska noć istraživača 2017".

Svoje znanstvenoistraživačke projekte predstavili su Srednja medicinska škola Mostar, Druga gimnazija Mostar i Gimnazija Mostar. Radi se o ukupno šest projekata iz oblasti biologije, kemije, fizike i ekologije.

Bljesak.info / Mladi mostarski znanstvenici i istraživači kod ministrice Dilberović

Ministrica Dilberović čestitala je učenicima na kreativnosti i inovativnosti koja je, kako je kazala, rezultirala zanimljivim znanstvenoistraživačkim projektima.

''Važnost ovakvih manifestacija je to što su uključeni srednjoškolci, studenti i volonteri, ljudi koji žele biti inovativni, kreativni i žele sudjelovati u znanstveno-istraživačkom radu'', istaknula je ministrica Dilberović.

Obećala je da će i ubuduće poticati kreativnost, inovativnost, istraživanje, u želji da mladi u Bosni i Hercegovini budu u korak s Europom, istaknuvši kako Federalno ministarstvo obrazovanja i znanost prepoznaje značaj takvih i sličnih projekata.

Srednja medicinska škola Mostar predstavila je svoja tri projekta, prvonagrađeni i drugonagrađeni projekt "Proizvodnja električne energije iz biomase" i "Zagađenost rijeke Neretve krupnim otpadom" te projekt "Eko-kozmetika".

Gimnazija Mostar osvojila je treću nagradu za projekt "Utjecaj različitih pića na zubnu caklinu".

Predstavljeni je i projekt "Elektrokemija" Gimnazije Mostar te projekt Druge gimnazije Mostar "Karta za budućnost".

Manifestacija "Europska noć istraživača" pokrenuta je 2005. pod pokroviteljstvom Europske unije i obilježava se u brojnim gradovima širom Europe svakog posljednjeg petka u rujnu, s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o važnosti znanstveno-istraživačkog rada.

Bljesak.info / Mladi mostarski znanstvenici i istraživači kod ministrice Dilberović

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović primila je u petak u Mostaru uglednog američkog povjesničara i savjetnika Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu Roberta Doniu.

Robert Donia jedan je od najpoznatijih povjesničara izvan Bosne i Hercegovine koji se bavi poviješću Bosne i Hercegovine. Profesor je na University of Michigan i gostujući profesor na Univerzitetu Kalifornija u San Diegu (SAD), te inozemni član Akademije znanosti i umjetnosti BiH. Autor je brojnih knjiga, članaka i recenzija koji se bave prošlošću ovih prostora, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Ministrica Dilberović zahvalila je uglednom gostu na dosadašnjoj suradnji i sudjelovanju u projektima koji su realizirani u partnerstvu s bosanskohercegovačkim znanstvenim institutima i visokoškolskim ustanovama.

Na sastanku je riječi bilo i o nastavku suradnje i realizaciji novih projekata u oblasti znanosti i istraživanja u partnerstvu s Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close