STEM Youth Camp 2019

Mladi iz Konjica poručili: Budućnost pripada nama

Kamp već drugu godinu zaredom organizira Asocijacija za napredak znanosti i tehnologije (ANNT) uz Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH kao donatora.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 08. 2019. u 13:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

STEM Youth Camp 2019, petodnevni kamp koji je okupio srednjoškolce iz 29 gradova Bosne i Hercegovine, svečano je zatvoren u subotu u Konjicu. 

Sudionici su bili u prilici da čuju sedam predavanja iz oblasti umjetne inteligencije, automatike, elektronike, dinamike fluida, pametnih elektrodistributivnih mreža i elektromobila, biomedicinskog inženjeringa i onkologije te morske biologije. 

Kamp već drugu godinu zaredom organizira Asocijacija za napredak znanosti i tehnologije (ANNT) uz Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH kao donatora. 

ANNT okuplja brojne mlade i uspješne znanstvenike i stručnjake iz oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih znanosti, odnosno STEM oblasti, koji rade, djeluju i usavršavaju se na prestižnim znanstveno-istraživačkim institucijama i sveučilištima širom svijeta, ali i u Bosni i Hercegovini. 

Jedan od ciljeva ANNT-a, jeste da znanstveno-istraživački rad i rad članova ANNT-a približe mladima, u ovom slučaju srednjoškolcima i time im pomognu da otkriju i potvrde svoje afinitete prema STEM oblastima. 

Pored toga, cilj je bio pokazati sudionicima koji su odrasli u Bosni i Hercegovini i prošli kroz obrazovni sustav, da i oni mogu biti uspješni i konkurentni na svjetskoj znanstveno-istraživačkoj sceni. 

Predavanja tijekom kampa su držali svjetski priznati i istaknuti bosanskohercegovački znansvenici: akademik dr. Kemal Hanjalić, akademkinja dr. Branislava Peruničić-Draženović, dr. Samra Turajlić - onkologinja na Royal Marsden klinici u Londonu i istraživačica na Francis Crick institutu, ali i mlađi znanstvenici: dr. Adnan Mehonić - docent na University College London iz oblasti elektroničkih materijala i uređaja, Hamza Merzić - istraživač u Googleovom centru za umjetnu inteligenciju Deep Mind, Adnan Bosović - doktorant na TU Graz i istraživač distributivnih elektroenergetskih objekata pri EP BiH, Andrej Gajić - ihtiopatolog i rukovoditelj istraživačke grupe Shark Tales pri National Geographic. 



Svako predavanje je pored stručne teme (znanstveno-istraživačke oblasti predavača) obuhvatilo i poučna životna iskustva predavača te ih motiviralo da prebrode poteškoće sa kojima se mladi ljudi i znanstvenici susreću. 

Budući znanstvenici i istraživači su kroz tehničke radionice na kampu dobili i praktično iskustvo rješavajući jednostavne, ali izazovne znanstveno-tehničke probleme. Cilj radionica je bio učenicima približiti naučni, ali i inženjerski pristup praktičnim problemima, pomoći im da unaprijede vještine timskog rada i pružiti im nova znanja. 

Obzirom da je ove godine navršeno 50 godina od slijetanja na Mjesec (misija Apollo 11, 21.07.1969.godine), prva radionica se sastojala u pravljenju papirne rakete i njenom lansiranju - što dalje i što preciznije. Učenici su prošli kroz procese iterativnog dizajna, analize i optimizacije leta. Posebne pohvale su dobili timovi “Sputnik” i “Girl power” za najveći postignuti domet, “Stemka” za najkreativniji dizajn (i prigodnu pjesmicu) i “Ferida Express” za uspješno pogađanje ANNT trenera koji su služili kao mete. 

Na drugoj radionici, pod nazivom ''termodinamika između znanosti i inženjerstva'', učenici su izučavali rad Diesel motora te ujedno otkrili i detalje mikroskopske strukture zraka koji nas okružuje. Osim toga, na primjeru zakona hlađenja naučili su metode linearizacije i linearne regresije za obradu eksperimentalnih podataka. 


Kroz treću tehničku radionicu, učenici su se upoznali sa osnovama teorije kontrole kroz praktičnu primjenu. Naime, implementiran je PID kontroler na robotu koji je za zadatak imao pratiti crnu liniju na bijeloj podlozi. Kroz timski rad, učenici su uspješno odgovorili na izazove i zabavili se upoznajući svijet elektronike. 

Članica upravnog odbora ANNT-a, Amina Seferagić je kroz predavanje o učinkovitoj komunikaciji predstavila egzaktne principe koji mogu poslužiti u poboljšanju svih vidova komunikacije. 

Vrijeme na kampu iskorišteno je i za upoznavanje, druženje, sport i rekreaciju, posjetu obližnjem muzeju te zabavne aktivnosti poput kviza i društvenih igara. 

Sudionici su dobili certifikate i STEM pakete koji će ih podsjećati na trenutke koje su proveli na STEM omladinskom kampu, a novo iskustvo će im biti pomoći u daljem usmjeravanju i profesionalnom razvoju, priopćeno je iz Asocijacija za napredak nauke i tehnologije.

Kopirati
Drag cursor here to close