Nina Petković

Mlada Mostarka je promjena koju svi želimo vidjeti

'Sve se nalazi u poslovici ''budite promjena koju želite vidjeti'', počnite od sebe, aktivirajte se, ne radite ništa na silu i svoje slobodno vrijeme preusmjerite u nešto što želite vidjeti kasnije, kaže Nina.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 11. 2017. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu'', poznata izreka M. Gandhija, je misao vodilja kroz život mlade i uspješne Nine Petković.

Sedamnaestogodišnja Nina i Mostara je odlična učenica četvrtih razreda dvije srednje škola Srednje strojarske škole Fausta Vrančića i Srednje glazbene škole Ivana Plemenitog Zajca.

Federalno ministarstvo obrazovanja Ninu je prije nekoliko dana proglasilo najboljom učenicom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

''Federalno ministarstvo obrazovanja i kulture je raspisalo natječaj za sve srednje škole u županijama. Ministarstvo je poslalo obrazac, a  zadatak osoblja u školama bio je da kandidiraju najbolje učenike, po kojem su se zbrajali bodovi gdje se ubrajao uspjeh, vladanje nastavne i vannastavne aktivnosti, volontiranje, sekcije i neko slobodno vrijeme. Moja škola je mene kandidirala, i ovom prilikom želim se zahvaliti školama koje pohađam i obitelji, na razumijevanju i podršci koju mi pružaju'', rekla je Nina, objašnjavajući kako je iznenađena ali i oduševljena nagradom i sretna što se trud prepoznaje.

Ova mlada i ambiciozna djevojka u razgovoru nam je rekla kako joj nije teško ići u dvije škole, jer s vremenom, sve obveze postanu rutina.

Bljesak.info / Nina Petković na Ceremoniji projekta Sajam srednjih škola

''Navikla sam se na obveze i ne znam što bi bez njih. Svoje slobodno vrijeme usmjerila sam na  društveni rad i aktivna sam u nevladinom sektoru. Od prošle godine sam se aktivirala kao članica tri nevladine organizacije, Vijeće učenika grada Mostara, Vijeće mladih grada Mostara te Mreža vijeća učenika u HNŽ-u. Od toga sam u upravnom odboru prve dvije nevladine organizacije'', kaže nam Nina, koja svoje slobodno vrijeme koristi za volontiranje i čitanje.

''Volim volontirati, pa volontiram s djecom u Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama, iznimno volim čitati, a najviše čitam romane, koji me opuštaju. Najdraži su mi ljubavni romani jer su najbliži meni, pa mi dođu kao opuštanje prije spavanja'', rekla je Nina.

S obzirom da Nina ide u glazbenu školu, nismo mogli zaobići pitanje i pjeva li te koji instrument svira, no Nina je i tu iznenadila svojim aktivizmom.

''Da jako volim pjevati i sviram klavir. U glazbenoj školi sam teoretski smjer solo pjevanje i klavir. A aktivna sam članica i u akademskom zboru Pro musica, s kojim sam nastupila kao najmlađa članica prve hrvatske opere u BiH ''Diva grabovčeva''. Bliži se kraj školovanja, ali definitivno ću se baviti glazbom jer je to moja velika ljubav'', rekla nam je Nina.

  / Nina Petković svira klavir i pjeva

Nina po završetku srednjih škola, želi upisati fakultet Strojarstva  no neće upisivati glazbenu akademiju.

''S glazbenom akademijom u našoj državi je jako teško naći posao, pa sam odlučila upisati Strojarstvo. No ne želim ostati samo na srednjoj školi, ako bude prilike nadogradit ću svoje glazbeno školovanje'', rekla nam je Nina, dodajući kako je mladima u Bih puno teže dobiti priliku nego mladima u stranoj zemlji.

O odlasku iz BiH kaže za sada ne razmišlja, ali to nije razlog da ne uči jezike, pa Nina od malena uči engleski, u srednjoj glazbenoj školi uči talijanski, a u slobodno vrijeme samostalno uči švedski jezik.

''Za sada ću definitivno ostati ovdje na fakultetu, jer zaista ja pokušavam biti promjena koju želim vidjeti, ne želim dignuti ruke od svega i samo otići. Mladi ovdje imaju puno manje prilika nego negdje vani ali smatram da ono što želim uraditi i možemo. Ja sam se htjela kroz dati doprinos kroz NVO sektor i tu vidim da mladi imaju prostora ako to zaista žele'', zaključila je Nina.

Svim svojim vršnjacima ali i mlađim školarcima, ova iznimno pozitivna i nasmijana djevojka je poručila da stvari počnu mijenjati od sebe.

''Sve se nalazi u poslovici ''budite promjena koju želite vidjeti'', počnite od sebe, aktivirajte se, ne radite ništa na silu i svoje slobodno vrijeme preusmjerite u nešto što želite vidjeti kasnije za dobrobit samog sebe, pa i šire zajednice'', poručila je Nina.

Kažu, svijet ostaje na mladima, a mi dodajemo ako će ostati na ovakvima, nema razloga za brigu.

Kopirati
Drag cursor here to close