Mlada liječnica priča

Studenti medicine uče strane jezike kako bi odmah poslije diplome mogli otići

Mlada Merjema je zahvaljujući poznavanju njemačkog jezika imala ponude za posao i u drugim državama, ali se ipak odlučila posvetiti karijeri u Sarajevu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 03. 2019. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Printscreen / Merjema Karavdić

"Čim sam dobila diplomu, nažalost glavna pitanja koja su me poznanici su bila učim li jezik i kada ću u vani'', rekla je mlada liječnica opće prakse zaposlena u Centru za Srce u Općoj bolnici Sarajevo Merjema Karavdić koja je za N1 govorila o stanju i budućnosti mladih liječnika u Bosni i Hercegovini.

A kad svi odu, tko će nas liječiti?

Mlađe generacije svakodnevno su suočene sa informacijama o odlasku liječnika iz BiH te se često postavlja pitanje tko će nas uopće liječiti.

Mlada Merjema je zahvaljujući poznavanju njemačkog jezika imala ponude za posao i u drugim državama, ali se ipak odlučila posvetiti karijeri u Sarajevu.

"Sretna sam što imam priliku ostati u BiH, ali se nadam da ću biti u mogućnosti da tijekom svog rada u BiH idem na edukacije u druge centre i tako skupljam znanje koje ću moći koristiti u BiH", rekla je Karavdić naglašavajući kako je zadovoljna životom ovdje.

Poznavanje stranih jezika prilika za bijeg

Vjeruje da značajan broj kolega i studenata medicine ipak planira ostati u BiH, ali da ima i onih koji planiraju otići u neku drugu zemlju.

''U prvoj, drugoj godini fakulteta studenti već upisuju tečajeve stranog jezika zemalja u koje planiraju ići - ne sa razlogom da budu poliglote, nego da bi čim steknu diplomu doktora medicine otišli u drugu zemlju raditi'', smatra ona.

Treba se snaći

Prema njenim riječima, mladi u BiH se odlučuju otići odavde zbog financijskih problema, nemogućnosti pronalaženja posla i nemogućnosti usavršavanja u poslu što je Merjemi posebno bitno. 

"Jako je poražavajuće i loše kad nakon tako teškog studija uz tako težak i odgovoran posao vi u njemu ne možete da napredujete. Ja sam imala sreće da sam procijenila da imam mogućnost učenja i napredovanja u Centru u kojem radim i to je velikim dijelom nešto što me drži ovdje'', zaključila je.

Merjema je istaknula da u zdravstvenom sistemu neće biti progresa ukoliko se liječnici ne uključe u kontinuirane edukacije u drugim dijelovima BiH, ali i u edukacije razvijenih centara u svijetu. No ,kako kaže osjeća da zajedno možemo nešto popraviti i u državi i u zdravstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close