Sastanak s ministrom

Misija OSCE-a podržava epidemiološke mjere u školama u HNŽ-u

Veleposlanica Kavalec još jednom je istakla snažnu podršku Misije poštivanju epidemioloških mjera koje su na snazi, uključujući podršku naporima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta da provode te mjere
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 10. 2020. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a  istaknula je snažnu podršku poštivanju epidemioloških mjera koje su na snazi, uključujući podršku naporima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ da provode te mjere kako bi se osiguralo sigurno odvijanje obrazovnog procesa, rečeno je za Bljesak.info iz Misije OSCE-a, na upit koje su bile teme sastanka Veleposlanice Kathleen Kavalec šefice Misije OSCE-a i ministra obrazovanja znanosti kulture i sporta HNŽ-a Rašida Hadžovića.

"Misija OSCE-a u BiH ima kontinuirano uspješnu suradnju s ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašidom Hadžovićem i osobljem Ministarstva. Sastanak je dio ove stalne i pozitivne suradnje i bio je prilika za razgovor o relevantnim pitanjima od zajedničkog interesa. Sastanku su nazočili ministar, veleposlanica i predstavnici mostarskog ureda Misije OSCE-a u BiH. U ovim teškim vremenima Misija surađuje s obrazovnim vlastima, nastavnicima i roditeljima širom zemlje, i svi oni imaju ključne uloge u osiguravanju da djeca u BiH ne zaostaju u obrazovanju'', navodi se u odgovoru Misije OSCE-a.

Veleposlanica Kavalec, kako nam je rečeno, na sastanku se raspitivala o situaciji u vezi s početkom nove školske godine i glavnim izazovima s kojima se Ministarstvo suočavalo u organizaciji nastavnog procesa u trenutnim epidemiološkim okolnostima, kao i o planovima za rješavanje tih izazova.

''Veleposlanica Kavalec još jednom je istakla snažnu podršku Misije poštivanju epidemioloških mjera koje su na snazi, uključujući podršku naporima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta da provode te mjere kako bi se osiguralo sigurno odvijanje obrazovnog procesa, i ističući važnost inkluzivnosti obrazovanja i napora potrebnih da se osigura pristup obrazovanju za svu djecu, a posebno ranjive grupe tokom ovih izazovnih vremena'', rečeno je iz Misije OSCE-a.

Kako su pojasnili, u vezi sa aktivnostima usmjerenim na uklanjanje diskriminacije u obrazovanju, veleposlanica je pozvala na provođenje Odluke Vrhovnog suda FBiH iz 2014. godine i preporuka iz Izvještaja Misije o "dvije škole pod jednim krovom", uključujući i pokretanje političkog dijaloga.

''Teme sastanka bile su i razgovori o konkretnim daljnjim koracima u ujedinjenju dviju mostarskih glazbenih škola, potrebi za osiguravanjem pristupa formalnom obrazovanju za djecu smještenu u Prihvatnom centru za izbjeglice Salakovac i o tome kako bi rezultati PISA testiranja trebali biti iskorišteni za unapređenje kvalitete obrazovanja. Veleposlanica Kalavec također je izrazila spremnost Misije da podrži napore Ministarstva usmjerene na osiguravanje boljeg kvaliteta obrazovanja u županiji kao i za nastavak uspješne suradnje", rečeno nam je iz OSCE-a.

Valjda podsjetiti da Ministar obrazovanja kulture i sporta u HNŽ-u Rašid Hadžović ne odgovara na pitanja roditelja okupljenih oko Udruge Naša djeca 2014. koji žele uspostaviti dijalog s ministrom i ministarstvom kako bi popravili i poboljšali brojne nelogičnosti koje se tiču epidemioloških mjera kojese provode kako kažu, ''samo nad djecom''.

Ova Udruga je imala sastanak s Misijom OSCE-a u BiH sredinom rujna, kada je iz udruge priopćeno:  ''Misija OSCEa daje punu podršku Udruzi roditelja Naša djeca 2014. i njenom nastojanju na izazivanju pozitivnih promjena u obrazovanju'', naveli su tada na Facebook stranici Udruge roditelja Naša djeca 2014.

U OSCE-u su tada naglasili nužnost prihvaćanja roditelja kao neizostavnog partnera u radu Ministarstva obrazovanja i drugih nadležnih tijela u HNŽ-u i uspostavljanja otvorenog dijaloga sa svim zainteresiranim stranama u školstvu.
Kopirati
Drag cursor here to close