Avaz po Dilberović

Ministrica na udaru jer novac daje (samo) Mostarcima

Avaz tvrdi kako je za mostarske projekte odobreno više od polovine novca iz transfera za financiranje studentskog standarda.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 10. 2017. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 26 projekata studentskih organizacija u FBiH podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti dobilo je 16 organizacija iz Mostara, objavio je Dnevni avaz.

''Na čelu Ministarstva je Mostarka, kadar SDA Elvira Dilberović, kojoj je lokal-patriotizam jača strana, pa su studentski projekti iz rodnog joj grada odobravani mnogo više nego oni iz Sarajeva, Zenice, Bihaća, Tuzle...'', objavile su sarajevske novine koje su navele iznose koji su odobreni udruženjima iz Mostara.

Za sudjelovanje na Svjetskim igrama mladih u Zagrebu sportskoj udruzi studenata Studentskog centra Mostar odobreno je za putne troškove 2.500 KM, za izdavanje časopisa „Puls" i SEF studenata medicine, ekonomije i matematike na Sveučilištu izdvojeno je više od 4.700 KM, studenti Tehničkog kluba Univerziteta „Džemal Bijedić." dobili su 3.040 KM za organizaciju Inženjerskog natjecanja u Mostaru, a za konferenciju, također u Mostaru, građevincima sa Sveučilišta odobreno je 2.298KM.

Ministarstvo je, navodi Avaz, odlučilo sufinancirati i besplatne tečajeve jezika na Sveučilišta sa 2.600, istraživanje kvaliteta Neretve i Radobolje koje su organizirali studenti Prirodoslovnog fakulteta sa 2.200, na studentske razmjene otišlo je više od 2.000, jer su plaćeni putni troškovi mostarskih studenata u Tursku i Rusiju...

Avaz tvrdi kako je za mostarske projekte odobreno više od polovine novca iz transfera za financiranje studentskog standarda.

Tuzlanskim studentima odobreno je sedam projekata, sarajevskim pet, zeničkim četiri, a u Bihaćkim dva.

Avaz, koji iskorištava svaku priliku za obračun s kadrovima iz SDA, piše kako ''ministrica Dilberović  uglavnom mudro šuti na događanja u obrazovanju u Federaciji BiH''.

''Iz ureda u Mostaru šalje čestitke uoči praznika i ponekad se tek pojavi kad potpiše kakav ugovor, sporazum ili dijeli pare poreznih obveznika. U medijima se hvali otvaranjem škola na bosanskom jeziku u Turskoj. Koja joj je bliža od Konjević-Polja!'', piše Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close