FSRE

Milijun maraka za laboratorij mostarskog fakulteta

Primjena ovakvog laboratorija, jedinog u BiH, je iznimno važna za visokotehnološku industriju kao što je automobilska, zrakoplovna, metaloprerađivačka, farmaceutska i dr.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 04. 2018. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu programa 21. mostarskog međunarodnog Sajma gospodarstva predstavljen je projekt ''Jačanje sustava kvalitete tehnoloških i industrijskih proizvoda i usluga u BiH - Nadležnost centra CMM osiguranja kvalitete'' koji potpisuju Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru (SUM), Vijeće ministara BiH, UNIDO i Lotrič Metrology uz potporu Vlade Republike Slovenije.

Ukupna vrijednost projekta je 510.000 eura, a krajnji rezultat je pokretanje suvremenog laboratorija na FSRE-u u kojem će se vršiti brojna mjerenja, testiranja i kalibracije, navedeno je u priopćenju. Primjena ovakvog laboratorija, jedinog u BiH, je iznimno važna za visokotehnološku industriju kao što je automobilska, zrakoplovna, metaloprerađivačka, farmaceutska i dr.

Inače, Bosna i Hercegovina trenutno nije u mogućnosti osigurati kompatibilnost s međunarodnim standardima i metodama kontrole kvalitete, stoga ovaj projekt doprinosi cijeloj državi u smislu omogućavanja novih prilika za ulazak na EU tržište, a dodatno znači i veću mogućnost za obrazovanje studenata i provedbu raznih istraživanja na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike u suradnji s lokalnim tvrtkama, stoji u priopćenju SUM-a.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić naglasio je kako ovaj i ovakvi projekti trebaju biti generator društvenog i gospodarskog razvitka.

''S ponosom mogu reći da se ovim projektom naša vizija Sveučilišta budućnosti počinje realizirati. Spremni smo preuzeti lidersku ulogu u razvoju i povezivanju,  transferu znanja između Sveučilišta, vlasti i gospodarstva'', rekao je rektor.

Korisnici ovog projekta su FSRE i industrijski subjekti u regiji. Dekan FSRE-a Željko Stojkić zahvalio se partnerima projekta i istaknuo kako je ovaj laboratorij od ključne važnosti za obrazovanje i stručno usavršavanje studenata, te za industrijski napredak.

''Ovo je samo jedan od niza projekata koji se odvijaju na našem Fakultetu. Sve ide u pravcu boljeg obrazovanja naših studenata koji će biti djelatnici u brojnim tvrtkama. U ovoj godini mi očekujemo realizaciju projekata na našem Fakultetu u vrijednosti od milijun Eura. Ovi novci bit će uloženi u opremu, obrazovanje i transfer znanja'', tvrdi Stojkić.

Uspostavom laboratorija Fakultet će obrazovati studente na novim područjima (precizna i kompleksna mjerenja), a industrija dobiti potrebne stručnjake u tim područjima. Nedostatak takvih ljudi i opreme je jedna od glavnih slabosti u industriji BiH, priopćeno je.

''Osim novih mogućnosti za obrazovanje, ovakav laboratorij, smješten na FSRE-u, će omogućiti i napredna istraživanja u području kontrole kvalitete u suradnji s partnerskim tvrtkama. Rezultat suradnje jeste da će partnerske tvrtke ojačati i postati konkurentnije na EU tržištu'', istaknuo je Marko Lotrič, direktor Lotrič Metrology-a.

Kopirati
Drag cursor here to close