Fonda za stipendiranje nadarenih

Medžlis uručio 44 stipendije vrijedne 31.000 KM

Na svečanosti 23. dodjele stipendija u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču uručeno je 31.000 KM.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 11. 2021. u 17:13 MINA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepče danas je uručio 44 stipendije iz Fonda za stipendiranje nadarenih i socijalno-ugroženih učenika i studenata s područja ovog medžlisa.

Na svečanosti 23. dodjele stipendija u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču uručeno je 31.000 KM.

Dodjeli stipendija prisustvovali su muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić, članovi i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Žepče Edin Šišić, te većina imama ovog medžlisa.

Muftija Dizdarević je današnju svečanost dodjele stipendija srednjoškolcima i studentima ocijenio kao izraz opredjeljenja Islamske zajednice da doprinosi tamo gdje je najpotrebnije, pored svoje osnovne misije, komuniciranja vjere islama.

Fond za stipendiranje nadarenih i socijalno-ugroženih učenika i studenata pri Medžlisu Žepče djeluje od 1999. godine, a tijekom 22 godine iz ovog fonda stipendiran je 721 učenik i student, s ukupnih 395.489,00 KM. Iako se radi o jednom od manjih medžlisa, uspješno stipendira 478 srednjoškolaca i 243 studenta. Stipendije se dodjeljuju prema Pravilniku za stipendiranje učenika i studenata.

Danas uručenim stipendijama ukupan broj korisnika fonda porastao je na 765 a iznos investiran u znanje na 426.000 KM.

Glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić je naglasio da se sredstva za ovaj fond prikupljaju najvećim dijelom putem sergija u žepačkim džematima, svakog drugog petka u mjesecu, a dijelom i putem donacija pojedinaca i ustanova.

''Medžlis Islamske zajednice Žepče stipendira učenike i studente koji zadovoljavaju kriterije tijekom cijelog svog školovanja, tako da je njih 60 posto stipendirano u kontinuitetu od srednje škole a potom i na fakultetu“, kaže Gračić.

Podsjetio je da je 1999. godine, kada je Fond osnovan, stipendirano 7 učenika i 7 studenata.

''Ove godine su stipendije dodijeljene za 19 studenata i 25 učenika srednjih škola. Stipendije će biti isplaćivane kroz četiri rate, a godišnja studentska stipendija iznosi 900 KM dok srednjoškolska iznosi 400 KM“, naveo je glavni imam Džafer-ef. Gračić.

Od 2014. godine MIZ Žepče dodjeljuje i posebnu stipendiju, dvostrukog iznosa, pod nazivom “Abdulvehab Ilhamija” za studente s najboljim prosjekom ocjena. Ove godine je uručena studentici Salihi Delić s prosjekom ocjena 9.42.

''Primati stipendiju za jednog studenta znači financijsku sigurnost i podršku. Ona je dodatni motiv da se uči više i predanije, pogotovo ako se radi o stipendijama za nadarene učenike i studente. Nažalost, još uvijek imamo potrebu i za onim manje veselim kategorijama stipendija, za studente slabijeg imovinskog stanja“, kaže studentica Saliha Delić.

Napomenula je da je jako važno nastaviti s tradicijom stipendiranja, jer se pažnja studenata “dijeli na stotinu dijelova, brigu o školarinama, članarinama, smještaju, literature, troškovima kopiranja i sl.”

''Ova stipendija našu pažnju sabire i fokusira na najvažnije, na učenje i kur’ansko 'Ikre'. Dodatni momenat ove stipendije je da pojačava naš alarm za moralno djelovanje i moralnu odgovornost'', istaknula je vrijedna studentica te napomenula da vjeruje da će jednog dana i današnji primatelji biti oni koji sjede s druge strane i daju stipendije.

Kopirati
Drag cursor here to close