Najavljujemo

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U četvrtak, 3. prosinca, obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 12. 2020. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 3. prosinca, obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Cilj obilježavanja je postizanje jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Osobe s invaliditetom su one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima, kako stoji u Konvenciji UN-a.

Želeći podići svijest opće populacije o osobama s invaliditetom, studenti edukacijske rehabilitacije, ispred Kluba studenata edukacijske rehabilitacije ''ERGO'', i ove godine tradicionalno obilježavaju ovaj datum, i to pod krilaticom ''Nije svaki invaliditet vidljiv''.

Studente ćete moći pronaći u Mostaru, Širokom Brijegu, Ljubuškom, Čitluku i Čapljini za informativnim pultovima u prodajnim centrima, na kojima će se moći preuzeti letak i osvijestiti što je u našem percipiranju invaliditeta pogrešno i stigmatizirajuće. Budite slobodni postaviti im pitanja koja vas budu zanimala.

Pored toga, pripremili su i zanimljiv kratki film u kojem tri osobe s invaliditetom pričaju svoju životnu priču, a koji će biti objavljen na YouTube kanalu KSER ERGO.

Kako su vrijedni studenti obilježili ovaj događaj prošle godine pogledajte u videu.

Video: Sreća je biti uključen

Podsjećamo, edukacijski rehabilitator je stručnjak koji sudjeluje u odgoju, obrazovanju, zapošljavanju i uključivanju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u život društvene zajednice; on kreira i primjenjuje programe podrške u ranom razvoju, provodi različite dijagnostičke i edukacijsko-rehabilitacijske postupke, promiče prava djece s teškoćama u razvoju, njihovih roditelja, kao i osoba s invaliditetom te savjetuje druge stručnjake i roditelje.

Kopirati
Drag cursor here to close