373. generacija

Maturanti Karađoz-begove medrese prodefilirali gradom i oduševili turiste

U maturantskim bordo odijelima i svečanim plavim haljinama nisu mogli promaći objektivima turista koji su se našli u tom trenutku na Starom mostu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 05. 2018. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u Starom gradu održan 373. generacije maturanata i maturanatica  Karađoz-begove medrese koji je organiziran u sklopu manifestacije "Dani Karađoz-begove medrese" iz Mostara.

U maturantskim bordo odijelima i svečanim plavim haljinama nisu mogli promaći objektivima turista koji su se našli u tom trenutku na Starom mostu.

Razrednik 373. generacije Meadin Mrndžić kazao je kako je ova generacija specifična po nekoliko stvari.

"U ovoj generaciji imamo jednog hafiza časnog Kur'an-a, učenika koji je tijekom svog školovanja uspio naučiti napamet cijeli Kur'an i stekao titulu hafiza časnog Kur'ana. Zatim ova generacija od 54 maturanta i maturantice specifična je i po tome što je vakufska generacija ove medrese što smo istakli i na njihovom maturantskom panou jer su odvojili svoja materijalna sredstva kao generacija zajedno sa svojim razrednicima i darovali Karađoz-begovoj medresi da bi ostali trajno upisani u njenu povijest", kazao je razrednik Meadin Mrndžić.

 

U Karađoz-begovoj medresi u Mostaru danas je promovirana poštanska marka povodom 460 godina postojanja te institucije, priopćeno je iz BH Pošte.

Zbog velikog povijesnog, ali i obrazovnog značaja Karađoz-begove medrese, uspješnih rezultata menadžmenta, profesora i učenika, BH Pošta odlučila je podržati rad i postojanje te institucije.

Tim povodom, u promet je puštena poštanska marka iz oblasti kulturno-povijesnog naslijeđa upravo s motivom Karađoz-begove medrese u Mostaru.

Riječ je o marki čiji je autor dizajner Abdulah Branković, a tiskana je u 100.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 2 marke i 70 feninga.

Kopirati
Drag cursor here to close