Predsjednik Zbora

Marko Džoić za Bljesak: Ukinut će se Dani Studentskog zbora

Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 09. 2017. u 07:20 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnja Brucošijada bit će najveća, a u planu je ukidanje 'Dana Studentskog zbora',rekao je za Bljesak.info predsjednik XVII. saziva Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Marko Džoić. 

Predsjednik Studentskog zbora govorio je o planovima, idejama te novim projektima.

Bljesak.info: Koje aktivnosti SZ će organizirati za brucoše, je li u planu brucošijada?

DŽIOĆ: Studentski zbor će, kao i svake godine do sada, organizirati službenu Brucošijadu. Ove godine nam dolazi Jelena Rozga u noćni klub 'Pink Panther', a koncert će se održati 18. listopada.
Ove godine ćemo, uz najveću i službenu Brucošijadu, studentima pružiti i određeni vid zabave u drugim klubovima, kako bi svaki brucoš imao Brucošijadu po svojem ukusu. Razlog za ovaj korak jeste kvalitetna suradnja Zbora sa svima koji su dio studentskih projekata.

Bljesak.info: Što SZ planira organizirati po pitanju kulture, sporta i noćnog života?

DŽIOĆ: Po pitanju kulture najvažnije je naglasiti projekt 'Studenti za HNK, HNK za studente' koji će se nastaviti i u novoj akademskoj godini tj. svi studenti Sveučilišta će i u idućih godinu dana imati priliku preuzeti vaučer i besplatno otići u kazalište. Studenti na Facebook stranici 'Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru' također mogu osvojiti ulaznice za predstave koje se igraju u Narodnom pozorištu Mostar. Ove godine smo imali preko 15 sadržaja u okviru Mjeseca kulture te će se barem jednak broj kvalitetnih sadržaja održati i u razdoblju koje je ispred nas.

U Danima sporta imali smo natjecanje u gotovo svim sportovima koji su zanimljivi našim studentima, a svakako treba istaknuti Sveučilišnu malonogometnu ligu koja je trajala gotovo 4 mjeseca. Svi ti projekti će u idućoj akademskoj godini biti podignuti na još veću razinu.

Studentski zbor ima kvalitetnu suradnju s velikim brojem privatnih poduzetnika koji uvijek pomažu studentske projekte te, u suradnji sa Zborom, organiziraju i zabavu za svakog studenta. Takve zabave će se nastaviti i u novoj akademskoj godini.

Bljesak.info: Je li ove godine u planu organiziranje besplatnih tečajeva za studente?

DŽIOĆ: U prošloj akademskoj godini imali smo devet besplatnih tečajeva, a to su: njemački, engleski, talijanski, francuski, ruski, znakovni jezik, AutoCad-a, informatika i tečaj plesa. Ove godine smo aplicirali i Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti te dobili iznos od 2.600 KM, zbog čega će tečajevi u idućoj godini biti još kvalitetniji te će najvjerojatnije početi dva tjedna ranije, kako bi studenti mogli uspješnije usvojiti gradivo.

Razmišljamo i o novim tečajevima, tako da bi prvi put ta brojka mogla biti i dvocifrena. Tečajevi su svakako jedan od najvećih projekata Zbora, kako financijski, tako i po broju studenata koji sudjeluju.

Bljesak.info: Je li planirano organiziranje tribine 'Gdje će ići mojih 10 KM?'?

DŽIOĆ: Naravno, studentima ćemo ponovo ponuditi kreiranje proračuna te će se, sukladno njihovim zahtjevima, kreirati i novi proračun. Nadamo se kako će svi studenti iskoristiti tu priliku, doći na tribinu te ukazati što im je najvažnije. Studenti sve mogu pronaći na stranicama Studentskog zbora (www.studentskizbor.ba).

Ponosni smo što smo krenuli putem objave proračuna, plana i programa, izvješća sa sjednica te troškovnika gdje svi mogu imati uvid u financije Zbora. Na idućoj tribini planiramo ponovo pokazati izvod s računa, kako bi svi znali s koliko novca raspolažemo pri kreiranju proračuna.

Bljesak.info: Jesu li ukinute naknade za rad studentskih udruga Sveučilišta u Mostaru? Na koji način se financiraju?

DŽIOĆ: Ove godine smo koordinatora za rad s udrugama i koordinatora za međunarodnu suradnju spojili u jednu 'funkciju' te smanjili naknadu 75 KM, te ona sada iznosi 175 KM mjesečno. Boris Jerković je putem natječaja postao koordinator za rad sa studentskim udrugama i međunarodnu suradnju pri Studentskom zboru te je odradio brojne aktivnosti.

Najvažnija nam je koordinacija s udrugama koje su iz proračuna Zbora u ovoj godini dobile gotovo 25 tisuća KM, što je zapravo polovica sredstava koje je Studentski zbor u ovoj godini odvojio za studentske projekte.

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru svake godine raspiše natječaj za projekte početkom proljeća na koji mogu aplicirati sve udruge. Novost je i drugi natječaj za projekte koji je upravo raspisan te traje do 10. listopada. Moramo naglasiti da su sredstva za ovaj natječaj osigurana tako što je Zbor napravio velike uštede i te aplicirao na razne natječaje i tako dobio sredstva te uspješno pokrio dio troškova, kao što su tečajevi i Sveučilišta malonogometna liga.

Bljesak.info: Što SZ radi na promicanju studentskih razmjena, odnosno mobilnosti studenata?

DŽIOĆ: Jednom tjedno koordinator Boris je u uredu Zbora od 10 do 13 sati, a taj raspored studenti mogu pogledati na Facebook stranicama 'Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru'. U suradnji s Rektoratom trudimo se što više promicati programe mobilnosti te smo ove godine imali i jedno predavanje vezano za iste.

U planu je okupljanje studenata koji su u protekloj godini išli na program razmjene te njihovo izlaganje ostalim kolegama koji razmišljaju o tom hrabrom koraku. Trudimo se razbiti predrasude o razmjenama te vjerujemo da je i naša zasluga odlazak sve većeg broja studenata na razmjenu.

Bljesak.info: Je li poznat plan za dane SZ? Ako je poznat koje će aktivnosti obuhvaćati?

DŽIOĆ: Izbori za Studentski zbor će se održati u studenome te će nakon izbora novi XVIII. saziv Predsjedništva izaći s planom za novu akademsku godinu. Sada razmišljamo o ukidanju dana Studentskog zbora, budući da smo u tri mjeseca ove godine imali preko 40 različitih aktivnosti. Studenti su nam ukazali da žele takve aktivnosti cijelu godinu te ćemo zbog toga najvjerojatnije raspisati natječaj u prosincu na koji će se moći javiti svi studenti.

Na natječaju ćemo tražiti osobu koja će voditi edukativne sadržaje, osobu koja će voditi kulturne sadržaje te osobu koja će voditi sportske sadržaje. Na početku godine osobe koje dobiju povjerenje članova Predsjedništva dobit će određeni novčani iznos na raspolaganje te će sukladno njemu napraviti plan aktivnosti za cijelu godinu kako bi svaki tjedan imali barem jednu aktivnosti. O ovome će svakako najviše raspravljati i razgovarati novi članovi Zbora koji dobiju povjerenje na studentskim izborima.

Bljesak.info: Koje aktivnosti je proveo studentski pravobranitelj u protekloj godini?

DŽIOĆ: Studentski pravobranitelj najviše je pomogao u situaciji koja je zahvatila naš saziv, a to su tužbe koje su greškom završile na adresi Zbora te zbog kojih smo mogli izgubiti 20 tisuća KM. Zahvaljujući pravobranitelju Ivanu Tomiću i našem prijatelju Nini Gvozdiću izvukli smo se iz te situacije koja je nastala zbog nemara, kako pojedinih članova Zbora, tako i tužiteljstva koji ne zna razliku između Studentskog centra i Studentskog zbora. Kolega Tomić je radio i na novim Pravilnicima i Poslovniku.

Uz brojne aktivnosti koje je odradio Zbor u ovoj godini, uskoro idemo i u izmjenu svih dokumenata Zbora, budući da radimo po starom Pravilniku iz 2000. godine gdje studentski pravobranitelj kao funkcija i ne postoji. Glavni zadatak nam je podići funkciju pravobranitelja na višu razinu, kao što je to u susjednoj Republici Hrvatskoj, gdje na svakom stegovnom postupku mora biti nazočan kao osoba koja ispred studenata i Zbora štiti prava i interese studenata.

''Na kraju bi napomenuli da su sve aktivnosti i sve odluke XVII. saziva Predsjedništva Studentskog zbora prošle raspravu na sjednicama te tako svi članovi Predsjedništva stoje iza svih odluka i aktivnosti koje provodi predsjednik Studentskog zbora Marko Džoić'', navedeno je na kraju razgovora.

Kopirati
Drag cursor here to close